Thaci: Ako EU zatvori vrata, svi Albanci u jednoj državi

Thaci kaže da su na Kosovu frustrirani Evropskom unijom zbog blokade, kazne i nepravde u procesu liberalizacije viznog režima (EPA)

Ako Evropska unija zatvori vrata Kosovu, “svi Albanci regije živjet će u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo s integracijom u evropsku porodicu”, tvrdi kosovski predsjednik Hashim Thaci u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

RSE navodi da je Thacijeva izjava stigla dan nakon što je premijer Albanije Edi Rama rekao da je, ako evropska perspektiva prema zapadnom Balkanu izblijedi, moguće da dođe do ujedinjenja Kosova i Albanije, prenosi agencija Tanjug.

Navodi se da je Thaci, “ne želeći komentirati tuđa mišljenja”, u izjavi za RSE kazao da “EU trenutno u odnosu s Kosovom i zapadnim Balkanom nema nikakvu viziju za integraciju ili proširenje”.

Frustracija zbog blokade

“Ovo kašnjenje, ovaj zastoj i nepostojanje vizije za zapadni Balkan, nažalost, koriste ideologije i neevropske zemlje i zemlje koje nisu u euroatlantskom duhu”, smatra on.

On kaže da će “ako EU nastavi s ovim zastojem i nejasnim pristupom, onda, naravno, svaka zemlja donijeti odluku o svojoj budućnosti, o svojoj sigurnoj budućnosti, koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi”.

“Ali, mi želimo graditi multietničke države”, tvrdi Thaci.

On je dodao da su na Kosovu “frustrirani EU-om zbog blokade, kazne i nepravde koja se čini nad njima u procesu liberalizacije viznog režima”.

Ovo nije prvi put, navodi RSE, da se govori o ovakvom spajanju Kosova i Albanije, temi koja je uvijek izazivala burne reakcije u Srbiji.

‘Moguća alternativa’

Rama je za briselski Politico rekao da neki albanski nacionalisti žele vidjeti Albaniju ujedinjenu s Kosovom.

On je istakao da unija s Kosovom “nije moja želja već moguća alternativa ako se vrata EU-a zatvore”.

“Postoji manjak razumijevanja i vizije, ne shvata se da regija treba Evropu, ali i da Evropa treba ovu regiju kako bi bila sigurna. Kako Unija može biti sigurna ako Balkan poludi? Kako EU može sebi dozvoliti da u srcu ima sivu zonu gdje drugi akteri imaju veći utjecaj od nje same? Ovo je besmislica u smislu sigurnosti”, dodaje šef Vlade Albanije.

“Danas u Evropi imate generaciju koja nije vidjela nijedan rat. Mi smo na Balkanu generacija koja je vidjela ratove i shvata situaciju.”

Izvor: Agencije