Thaci: Dijalog nema smisla bez priznanja Srbije i Kosova

Prva tačka sporazuma će uključiti međusobno priznanje Kosova i Srbije (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je kako bez obostranog priznanja Kosova i Srbije dijalog u Briselu nema smisla, prenosi agencija Anadolija.

Govoreći o sastanku koji je imao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u nedjelju u Briselu, Thaci je ocijenio kako neće biti privremenih sporazuma i kako se teži da dijalog između Kosova i Srbije bude završen konačnim i međunarodno obavezujućim sporazumom.

Sastanak održan uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije Federice Mogherini, po riječima predsjednika Kosova, označava početak finalne faze dijaloga Prištine i Beograda, dok će se narednih sedmica i mjeseci diskutirati o suštini konačnog sporazuma.

Naglasio je kako očekuje da će pregovori biti teški, jer sukob traje više od jednog vijeka, ali i kako očekuje normalizaciju odnosa i obostrano priznanje.

“Postizanje sveopćeg sporazuma sa Srbijom je neophodno za naš cilj da budemo država članica Ujedinjenih naroda, da bi ubrzali proces integracije Kosova u EU i NATO i kako bi osigurali Kosovu mjesto na međunarodnoj sceni”, kazao je Thaci.

Neće biti nova Palestina ili Sjeverni Kipar

Istakao je kako se mora iskoristi momentum kada su EU i SAD ponovo okrenute Kosovu i zapadnom Balkanu, jer će u suprotnom Kosovo postati nova Palestina ili Sjeverni Kipar.

“Neće biti crvenih linija, kao što je ih je bilo u Kontakt grupi ili u pregovorima u Beču. Elaborirat će se samo teme o kojima se slože obje strane, kao mogućnost koja vodi ka postizanju konačnog sporazuma. Neće biti drugih privremenih sporazuma, stranama neće biti dozvoljeno da ograničavaju pregovore nekim pitanjima. Konačni sporazum treba biti dizajniran u okvirima, kriterijima, standardima i vrijednostima evropske i euroatlantske perspektive”, istakao je predsjednik Kosova.

Također je naglasio potrebu da se na Kosovu postigne što širi politički i društveni konsenzus o dijalogu sa Srbijom.

Dok je sa svoje strane obećao transparentnost i odgovornost, podsjetio je i kako konačni sporazum mora biti ratificiran u Skupštini Kosova.

Izvor: Agencije