Thaci: Formiranje suda nepravda prema Kosovu

Hashim Thaci je objasnio da je potrebno formirati sud upravo da bi se Kosovo oslobodilo od tvrdnji koje se spominju u istrazi (AFP)

Kosovski premijer Hashim Thaci ocijenio je da je formiranje specijalnog suda za zločine navedene u izvještaju Dicka Martyja “nepravda prema Kosovu”, ali je pozvao kosovsku Skupštinu da glasa za ovaj pravosudni mehanizam, kako odluka o tome ne bi bila prepuštena Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, prenosi Koha ditore.

U izvještaju švicarskog senatora i izvjestitelja Vijeća Evrope Dicka Martyja o zločinima nad Srbima i nealbancima, za koje je osumnjičena Oslobodilačka vojska Kosova, a koji su počinjeni u razdoblju od 1998. do 2000. godine, spomenut je i Thaci, koji tvrdi da je “čitav izveštaj špekulacija” i kaže kako duboko vjeruje da je vođen čist i pravedan rat, prenosi Tanjug.

Thaci je je u intervjuu prištinskom dnevniku objasnio da je potrebno formirati ovaj sud upravo da bi se Kosovo oslobodilo od tvrdnji koje se spominju u istrazi.

Ili sud ili Vijeće sigurnosti UN-a

Prema njegovim riječima, ako kosovske vlasti ne donesu odluku o sudu, onda će to pitanje preći na Vijeće sigurnosti UN-a.

A taj scenarij bi, po riječima Thacija, bio “razoran za Kosovo”, jer bi, kako je rekao, onda bio formiran tribunal koji bi funkcionirao izvan jurisdikcije Kosova, a i sjedište bi mu bilo izvan Kosova, prenosi list.

Thaci je ranije, krajem marta, povodom najava osnivanja tribunala za ratne zločine na Kosovu, kao i mogućeg podizanja optužnice protiv njega na osnovu izvještaja Dicka Martyja, rekao: “OVK nije činio zločine. Genocid je na Kosovu učinila Srbija. Izvještaj Dicka Martyja je naučna fantastika i pokušaj ponovnog pisanja historije.”

Izvor: Agencije