Thaci: Haradinaj i Veseli podržavaju dijalog sa Srbijom

Niko se na Kosovo neće vratiti da ratuje; Ramush Haradinaj i Kadri Veseli su za sporazum, kazao je Hashim Thaci (Arhiva)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci, povodom izjava predsjednika Skupštine i premijera Kosova, Kadrija Veselija i Ramusha Haradinaja, koji se protive “korekciji granica” sa Srbijom, tvrdi da su svi nosioci vlasti Kosova jedinstveni u podršci dijalogu sa Srbijom.

On je na konferenciji za novinare u Prištini kazao da svako ko pominje “rat” uz sporazum sa Srbijom “zna da to nije istina”.

Istakao je da je rat završen 1999. godine, javio je portal Lajmi, prenosi Tanjug.

‘Neće biti korekcije granica’

“Niko se na Kosovo neće vratiti da ratuje. I Haradinaj i Veseli su za sporazum”, rekao je Thaci.

Samo “mirovni sporazum” koji predviđa “promjenu granice sa Srbijom” omogućit će formalno priznanje nezavisnosti i formalno otvoriti put Kosovu ka članstvu u NATO-u, Evropskoj uniji i Ujedinjenim narodima, kaže Thaci i dodaje da bi takav sporazum omogućio nova priznanja nezavisnosti Kosova od zemalja koje to još nisu učinile.

Ako se, kaže, “mirovni sporazum” postigne, on će biti u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom i doprinijet će stabilnosti zapadnog Balkana.

“I neće biti korekcije granica duž etničkih linija, neće biti egzodusa stanovništva i nema domino efekta u pogledu stabilnosti ovog dijela Evrope. Još jednom ponavljam: korekcija granice između Kosova i Srbije, kao dvije nezavisne države koje bi se međusobno priznale, bit će sastavni dio demarkacije granice u dužini od 430 kilometara, kad god da se to desi”, rekao je Thaci.

Kosovo priznalo 116 zemlaja

On je još jednom pozvao sve političke partije na Kosovu da se priključe procesu dijaloga sa Srbijom, prenio je portal Zeri.info.

Thaci je kazao da Kosovo do sada nije postiglo dovoljno za svoju stvar, a u prilog tome je naveo da su, zajedno s međunarodnim partnerima osigurali priznanje nezavisnosti Kosova od 116 zemalja, koje su članice mnogih međunarodnih organizacija.

“Ali, to nije dovoljno. Svi smo svjesni da je puna i dugoročna stabilnost Kosova neizbježno vezana za članstvo Kosova kao države u UN-u, NATO-u i EU. Kosovo će biti stabilna država samo ako ga Srbija prizna i bude član UN-a, NATO-a i EU-a”, rekao je Thaci.

Ramush Haradinaj je izjavio kasnije u utorak da sporazum Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa putem “korekcije granica” vodi u tragediju.

Haradinaj: ‘Korekcija granica’ vodi u tragediju

“Mislim da je dužnost predsjednika Vlade i predsjednika Kosova da štite Ustav, teritorijalni integritet i suverenitet zemlje. Zato nemamo pravo govoriti o granicama i teritorijama bez mandata”, rekao je on na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Kosova u Prištini.

Ranije u utorak Thaci je kazao da Haradinaj i Veseli podržavaju dijalog sa Srbijom i da ne zna nijednog političkog lidera Albanaca koji bi bio protiv pripajanja Kosovu tri opštine juga centralne Srbije.

“Ja nisam podržao takvu ideju, jer bi to značilo povratak na destabilizaciju i vodilo bi u tragediju”, rekao je Haradinaj novinarima.

Zamjenik kosovskog premijera Enver Hoxhaj izjavio je da nema formiranja zajednice srpskih opština prije nego što Kosovo dobije stolicu u UN-u.

ZSO nema izvršni i teritorijalni karakter

“Mnogo puta sam izjavio da bi, na osnovu preporuka Ustavnog suda [Kosova], trebalo formirati zajednicu opština sa srpskom većinom kada Kosovo dobije mjesto u UN-u. Nema potrebe ni razmišljati o njenom osnivanju dok se to pitanje ne riješi”, rekao je on, prenosi RTK2.

Formiranje zajednice srpskih opština je dio Briselskog sporazuma, koji su Kosovo i Srbija potpisali 2013. godine.

Hoxhaj je dodao da će se potruditi da zajednica srpskih opština nema izvršni i teritorijalni karakter te je ocijenio da je ta zajednica najveća prijetnja dijalogu između Kosova i Srbije.

Izvor: Agencije