Thaci i Haradinaj dogovarali saradnju

Bivši premijer Kosova Ramush Haradinaj, koji je prošle sedmice u Hagu oslobođen optužbi za ratne zločine, namjerava nastaviti političku karijeru.

Plan mu je da ponovo postane premijer Kosova, kako kaže, da bi nastavio rad koji je počeo prije sedam godina kada je dao ostavku na tu poziciju.

Haradinaj i Thaci su se u petak sastali, ali kako je najavljeno nakon sastanka, nije bilo riječi o eventualnoj promjeni u sastavu vladajuće koalicije, izvještava iz Prištine Avni Ahmetaj.  

Saradnja u tri segmenta

Bivši premijer Kosova, Haradinaj, lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, neposredno po povratku na Kosovo, najavio je svoju namjeru da ponovo postane premijer.

„Cilj mi je da preuzmem vodeću odgovornost za zemlju, odgovornost u upravljanju, i mogućnost da promijenim situaciju u zemlji.“

U petak su se u sjedištu Demokratske partije Kosova, iz čijih redova je premijer Hashim Thaci, sastali bivši i sadašnji premijeri Kosova.

Nakon sastanka najavljena je i buduća saradnja između dvije stranke koja se odnosi na tri segmenta.

„Saglasili smo se da radimo zajedno reformu za lokalne i opšte izbore, ali i reformu za evropsku perspektivu – što nam je zajednički cilj. Također, radićemo zajedno u procesu normalizacije stanja između Kosova i Srbije, s ciljem razvijanja dobrosusjedskih odnosa, kao preduslova za euroatlantske integracije“, kazao je Thaci.

Mogućnost da Haradinaj postane premijer Kosova, iako je pomenuta, nije dogovorena.

„Izrazili smo  spremnost da preuzmemo odgovornost, uključujući i vodeću poziciju u Vladi. To je jedan proces. Danas smo počeli razgovore o nekoliko tema, a ubuduće možemo da nastavimo i sa drugim temama“, rekao je Haradinaj nakon sastanka.    

Ramush Haradinaj i njegova partija nadaju se ulasku u koaliciju prije općih izbora predviđenih za 2014.

„Naša opcija je da se stvori mogućnost za politički sporazum, na osnovu kojeg bismo preuzeli i podijelili odgovornosti u periodu prije izbora“, smatra Haradinaj.   

‘Pozitivne promjene’

Ardian Arifi iz instituta za politička istraživanja i razvoj KIPRED smatra da će  povratak Haradinaja u kosovsku politiku donijeti pozitivne promjene.

„Ono što Ramush donosi zasnovano je na njegovom radu dok je bio premijer Kosova. Poznat je kao dinamičan, može brzo preokrenuti stvari na Kosovu, i to u smjeru koji je poželjan za Kosovare i međunarodnu zajednicu. Njegov povratak u politički život Kosova prinudiće sve političke partije da rade više, jer sada imaju političkog protivnika koji nema zakonskih prepreka da se aktivno bavi politikom.“             

Saradnja dvije partije već je počela. Prilikom nedavnog glasanja u parlamentu, Demokratska partija Kosova tražila je podršku poslanika Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova. U kosovskom parlamentu ima ih 12 od ukupno 120 poslanika.

Izvor: Al Jazeera