Thaci: Kosovo jedno, jedinstveno, nedjeljivo

Hashim Thaci: Policijski i pravosudni sistem će biti jedinstven i u skladu s Ustavom i zakonima Kosova (EPA)

Premijer Kosova Hashim Thaci je ocijenio da se završenim lokalnim izborima gasi utjecaj Srbije na Kosovu, a da će zajednica srpskih opština biti “konsultativni, neobavezujući mehanizam, bez ikakvog izvršnog ili zakonodavnog karaktera”.

“Kosovo je jedno, jedinstveno, nedjeljivo”, izjavio je on za Radio Slobodna Evropa, prenosi Tanjug.

Lokalnim izborima, čiji je drugi krug održan u nedjelju, srpska zajednica se, prema Thacijevim riječima, integrira u institucionalni i pravni sistem na lokalnom i centralnom nivou.

On je najavio da će sarađivati sa svakim izabranim predsjednikom opštine, bez obzira na nacionalnu pripadnost, te “da očekuje da će se sastati i s novoizabranim srpskim predsjednicima opština”.

‘Jedinsteveni pravosudni sistem’

“Oni su lideri i predsjednici izabrani glasovima građana na ovim slobodnim i demokratskim izborima. Očekujem da ćemo se sastati. Posjetit ću ih. Očekujem da radimo zajedno za dobrobit građana gdje god živjeli, bilo na sjeveru ili na jugu”, kazao je Thaci.

Prema njegovim riječima, statut zajednice srpskih opština i njena organizacija i rad bit će u potpunosti u skladu s Ustavom Kosova i Briselskim sporazumom, a svaka druga interpretacija bit će neprihvatljiva i neostvarljiva.

Thaci je, u izjavi datoj uoči sastanka s predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i visokom predstavnicom Evropske unije Catherine Ashton u četvrtak u Briselu, konstatirao da postoje pretenzije da se napravi raskorak u sudskom sistemu kada se radi o sjeveru Kosova, ali da se to neće ostvariti.

“Policijski i pravosudni sistem će biti jedinstven i u skladu s Ustavom i zakonima Kosova”, naglasio je Thaci.

Izvor: Agencije