Thaci: Moguć susret s Vučićem uz posredovanje Angele Merkel

Hashim Thaci kaže da je Angela Merkel radila na tome da se Kosovo na samitu EU-a u Sofiji tretira ravnopravno s drugim državama (EPA)

Predsednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je veoma moguće da nemačka kancelarka Angela Merkel organizuje njegov sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da bi to bila “poruka da se ide brže napred”.

On je za prištinsku TV Klan Kosova rekao da bi taj susret bio dobrodošao i da bi to bila snažna poruka da treba da brže napreduje normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

“Naravno, tražeći od nas odgovornost, svi su shvatili da konačno rešenje podrazumeva stabilizaciju koja prevazilazi odnose naše dve zemlje, već je to regionalna stabilnost”, kazao je Thaci.

Lansiranje lažnih vijesti

Rekao je da je s nemačkom kancelarkom u Berlinu razgovarao i o predstojećem samitu zemlja Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana u Sofiji i da je Merkel radila na tome da se Kosovo na tom samitu tretira ravnopravno sa drugima.

“Kosovo se sada predstavlja kao i druge zemlje regiona. Takođe, mogu da potvrdim da će na samitu biti i gospođa Merkel, jer bez nje samit ne bi imao smisla”, kazao je Thaci i dodao da za njega ne predstavlja problem susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim će, kako je rekao, biti u istoj sali.

On je rekao da nikada nije, niti će razgovarati o podeli Kosova ili razmeni teritorija i da smatra da se ta tema pojavila sa “ciljem opipavanja pulsa” Kosova, Srbije i zemalja regiona.

“Lansiraju se lažne vesti i posle toga postaju političke teme. U interesu je da se provere ideje, da se vidi da li ih neko pokreće da bi se otvorila rasprava. Ideja o razmeni teritorija je bila lažna vest, da se opipa puls na Kosovu, u Srbiji i u glavnim gradovima [zemalja regiona]”, kazao je Thaci.

Tvrdi da je razlika između Beograda i Prištine ta što je Srbija zainteresovana samo za teritoriju Kosova, ne i za njene građane, kao i da izaziva napetosti sa teritorijalnim ciljevima.

‘Državljanstvo Kosova za Đurića’

On kaže da je prilikom nedavne posete Nemačkoj razgovarao sa nemačkom kancelarkom i o smeni direktora Kosovske obaveštajne agencije Dritona Gashija i ostavci ministra unutrašnjih poslova Flamura Sefaja.

“Što se tiče ministra unutrašnjih poslova, lično smatram da je dao ostavku više zbog reakcije na [hapšenje direktora Kancelarije za KIM] Marka Ðurića, nego iz bilo kog drugog razloga”, naveo je Thaci.

On je tvrdi i da je Merkelovoj rekao da će Ðuriću, ukoliko je toliko zainteresovan za dolazak na Kosovo, dati državljanstvo.

Izvor: Agencije