Thaci: Moramo biti spremni na dodatne kompromise

'Čvrsto vjerujem da su lideri na Kosovu i u Srbiji posvećeni onome što naš narod traži od nas - da postignemo mir', kaže Thaci (EPA)

Kosovski predsjednik Hashim Thaci vjeruje da su lideri na Kosovu i u Srbiji posvećeni postizanju konačnog mira između Srba i Albanaca, a da bi se to dogodilo, poručio je, potrebno je da budu mudri i hrabri, kreativni i spremni na dodatne kompromise. 

U autorskom tekstu za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung, Thaci kaže da je jedini put do okončanja svih nesporazuma postizanje historijskog sporazuma između Kosova i Srbije, a taj bi sporazum obuhvatio i međusobno priznanje.

Postizanje tog cilja, primjećuje, izuzetno je teško za Beograd i Prištinu i zahtijeva hrabro i mudro rukovodstvo. 

“Čvrsto vjerujem da su lideri na Kosovu i u Srbiji posvećeni onome što naš narod traži od nas – da postignemo mir između nas. Da bi se to dogodilo, svi moramo biti kreativni i spremni na dodatne kompromise. Svima mora biti jasno da je to neophodno radi trajnog mira između naših naroda i generacija koje dolaze”, poručio je Thaci.

Neostvareni cilj

On je ocijenio da su u šest godina učinjeni značajni pomaci u pravcu normalizacije odnosa, ali da je ona i dalje neostvareni cilj.

Taj je cilj u ovom trenutku teško dostižan, smatra Thaci, “zbog zamrznutog konflikta između naše dvije zemlje”. 

Podsjetivši da je učestvovao u prve tri  runde dijaloga u Briselu, Thaci konstatuje da se Kosovo svaki put složio sa sporazumima koji su postignuti uz posredovanje međunarodne zajednice, ali da, kako kaže, Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova i nastavlja da ugrožava napore Prištine za jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova. Time, dodaje, i težnja Srbije ka EU ostaje neizvjesna. 

Ocijenivši da su dvije države blokirane, a da njihova euroatlantska budućnost zavisi od sposobnosti postizanja konačnog historijskog sporazuma o normalizaciji odnosa i pomirenju, Thaci tvrdi da Srbija nastavlja kampanju protiv ulaska Kosova u međunarodne organizacije. 

Na drugoj strani, kako kaže, Kosovo je uvijek spremno prihvatalo sve što je dogovoreno u Briselu. Dogovaranje, međutim, kako kaže, ide veoma sporo, pa se uprkos povremenim uspjesima, pomirenju možemo nadati za sto godina. 

“Ne možemo imati pomirenje ako imamo osnovna neslaganja. Zato sam ja udvostručio svoje napore i bavim se nekim od najtežih pitanja iz naše prošlosti, upravo formiranjem Komisije za istinu i pomirenje”, napisao je Thaci.

Izvor: Agencije