Thaci: Ne plašim se Specijalnog suda za ratne zločine

'Nisam se plašio tokom rata, ne plašim se ni sada', kaže Thaci (EPA)

Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi da se ne plaši Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, koji istražuje i zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

“Nisam se plašio tokom rata, ne plašim se ni sada. Preživeo sam rat i verujem da ću i ovo preživeti”, rekao je Tači, jedan od nekadašnjih vođa OVK-a, za kosovske medije, preneo je UNMIK u svom pregledu štampe.

Na pitanje da li očekuje da će protiv njega biti podignuta optužica tog suda nije direktno odgovorio, ali je rekao da od suda nema šta da krije, prenosi Tanjug.

Promjena stava prema Specijalnom sudu

Negirao je navode nekih medija da se tajno sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi razgovarali o mogućim kompromisima u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova.

Mnogi pripadnici OVK-a se protive radu Specijalnog suda, a krajem prošle godine 43 poslanika u Skupštini Kosova, među kojima i oni iz Tačijeve bivše stranke, vladajuće Demokratske partije Kosova, pokrenula su inicijativu za njegovo ukidanje.

I predsednik Kosova, ali i premijer Ramuš Haradinaj govorili su da će poštovati odluku većine poslanika u vezi sa tim, kakva god da bude, ali su nakon pritiska zemalja Kvinte (Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka) promenili retoriku i izjavili da Specijalni sud neće biti ukinut.

Izvor: Agencije