Thaci nezadovoljan izvještajem Evropske komisije

Thaci na svom Facebook profilu je napisao kako iz političkih razloga Strategija „nije pokazala izglede za članstvo svim državama u regiji“ (Arhiva)

Kosovski predsjednik Hashim Thaci nezadovoljan je Strategijom o proširenju Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana jer se, kako kaže, Kosovo suočilo sa nepravdom zbog toga što EU nema jedinstven stav prema kosovskoj nezavisnosti, ali i kako zbog toga Priština neće pasti u očaj, prenose agencije.

Thaci, koji se nalazi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, na svom Facebook profilu je napisao kako iz političkih razloga Strategija „nije pokazala izglede za članstvo svim državama u regiji“.

Kosovo, prema Thacijevim riječima, zaostaje.

„Strategija proširenja EU zemljama Zapadnog Balkana, koju je predstavila Evropska komisija, nije uspjela pojasniti članstvo Kosova, pa se Kosovo suočilo sa nepravdom. Mi ćemo uraditi ono što EU od nas traži, unaprijedit ćemo svoj položaj“, naveo je lider Kosova.

On smatra kako je „nepravedan pristup prema Kosovu“ posljedica tog što pet država članica Evropske unije nije priznalo kosovsku nezavisnost, odnosno nemogućnost EU-a da ima jedinstven stav prema Kosovu.

„Kosovo neće pasti u očaj“, naveo je Thaci.

Xoxha: EU otvorila vrata Kosovu

Kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je kako je Kosovo tretirano u Strategiji na „asimetričan način“, bez jasnog odgovora o evropskoj budućnosti, kao i da su u njoj spomenuti samo uvjeti.

„Iako smo svjesni izazova koji su pred nama, izuzetno je važno za EU da ima jasnu politiku prema Prištini, da bi napredovali njeni integracioni procesi i kako se ne bi riskirala naša zajednička postignuća za održiv mir i stabilnost u regiji. To su i očekivanja građana Kosova koji očekuju jednak tretman sa svim građanima Evrope“, napisao je Haradinaj na Facebooku.

Kosovska ministrica za evropske integracije Dhurata Hoxha pozdravila je novu Strategiju proširenja EU državama Zapadnog Balkana, koju ju je predstavila Evropska komisija, a prihvatio Evropski parlament, ocijenivši kako je Unija „otvorila svoja vrata za Kosovo“.

„U ovoj fazi mi smo očekivali da će koraci u vezi sa procesom integracije za našu zemlju biti konkretnije specificirani, ali i uprkos tome, naš put ka Evropskoj uniji nema alternativu“, navela je ona.

Ocijenila je veoma pozitivnim to što je „Strategija potvrdila kosovski put ka EU odvojeno od Srbije“. To je, tvrdi, „priznavanje kosovske državnosti uprkos tome što ga neke države članice ne priznaju”.

Izvor: Agencije