Thaci: Plan o Kosovu antievropski

Nakon najava da bi platforma za Kosovo, na kojoj već neko vrijeme rade vlasti Srbije, mogla uključiti i rješenje poput entitetskog statusa za sjever Kosova reagirala je kosovska Vlada.

Premijer Hashim Thaci nazvao je plan antievropskim i opasnim  za mir na Kosovu i u regionu.

On je na sjednici Vlade Kosova osudio dio srpske platforme za Kosovo objavljen u nekim medijima.

“U vezi s ovim planom ili idejom razgovarao sam s predstavnicima najmoćnijih država i s autoritetima u Briselu i SAD-u i mogu slobodno kazati – ovaj  plan će ostati u ormarima želja Srbije”, rekao je Thaci.

Kosovska platforma ista

Premijer je istakao da platforma sa kosovske strane ostaje nepromijenjena.

“Kosovo će poštivati svoj Ustav, svoje zakone i dokument bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija”, rekao je Thaci, dodajući da će Vlada Kosova raditi na konsolidaciji Kosova kako bi dobili još više priznanja i integraciju u NATO i Evropske unije (EU).

Thaci je istakao da je Kosovo spremno nastaviti proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije u okviru plana i agende EU-a.

S agendom kosovskog premijera, kao ni s platformom Vlade Srbije, ne slažu se neki studenti prištinskog Univerziteta, izvještava Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj.

Marš studenata

Širom Prištine postavili su postere kojima pozivaju studente i srednjoškolce da im se u četvrtak pridruže na protestnom maršu.

Oni tvrde da je platforma nepravedna zato što nije utemeljena na Ustavu Kosova.

“Ova platforma nas je navela da organiziramo marš. Platforma je nepravedna. Ovakve inicijative od Srbije su dolazile i ranije, ali ovaj put je prešlo svaku mjeru”, kaže Gani Kadrijaj, organizator marša.

Nastavak dijaloga između Prištine i Beograda predviđen je za 10. januar u Briselu.

Do tada ostaje izazov da se nastavi provedba onoga što je već postignuto.

Izvor: Al Jazeera