Thaci povjerio mandat za formiranje vlade Haradinaju

Kosovski predsjednik Hashim Thaci dao je mandat za formiranje vlade kandidatu velike koalicije PAN Ramushu Haradinaju, čime se okončava politička blokada nastala nakon izbora održanih 11. juna, prenosi Reuters.

Koalicija, koju vodi Demokratska stranka Kosova, a čiji je kandidat za premijera bio Haradinaj, ponedjeljak je sa manjom strankom Alijansa za novo Kosovo potpisala koalicioni sporazum za formiranje vlade.

Sporazumom će te stranke, uz predstavnike etničkih manjina, osigurati većinu od 63 zastupnika u parlamentu od 120 mjesta.

Thaci objavio informaciju na Facebooku

Informaciju o tome da je mandat za formiranje vlade povjerio lideru Alijanse za budućnost Kosova, Thaci je objavio na svom Facebook profilu.

“Kosovo se napokon počelo kretati … imali smo velike odgode, a sada će naše institucije biti formirane”, kazao  je ranije Ramush Haradinaj.

Haradinaj je dva puta odgovarao za ratne zločine pred Haškim tribunalom, ali je oslobođen optužbi.

Već je kratko služio kao premijer 2005. godine.

Manju stranku Alijansa za budućnost Kosova vodi Behgjet Pacolli, kojeg se smatra najbogatijim Kosovarom.

Pacolli ima i švicarski pasoš, a od ruske je vlade u devedesetim godinama dobio velik broj ugovora za obnovu državnih zgrada u Moskvi.

Smanjenje nezaposlenosti

U prošlom je desetljeću preselio svoje poslove iz ruske prijestolnice u Kazahstan.

Još se ne zna koja će biti njegova funkcija u novoj vladi.

Nove kosovske vlasti očekuje zadatak smanjenja nezaposlenosti od 30 posto i poboljšanja odnosa sa susjedima, poglavito Srbijom, što je uvjet za obje države na putu prema ulasku u Evropsku uniju.

Nova vlada mora reformirati zdravstvo, školstvo i porezni sistem te uključiti u društvo 120.000 kosovskih Srba, koji ne priznaju nezavisnost.

Kosovo je objavilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, gotovo desetljeće nakon što su zračnim napadima NATO-a istjerane srpske snage optužene za raseljavanje i ubojstva etničkih Albanaca u dvogodišnjoj pobuni.

Izvor: Agencije