Thaci: Povlačenje poziva imat će posljedice

Thaci: Ponašanje Srbije prema meni će poslužiti kao primjer kako se ne trebamo ophoditi sa našim susjedima (Arhiva)

Kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci ocijenio je kako je odluka Srbije da ne odobri njegovu posjetu Beogradu suprotna dijalogu i poboljšanju odnosa Prištine i Beograda.

„To će svakako imati posljedice“, izjavio je Thaci za bečki Presse, prenosi agencija Tanjug.

Šef kosovske diplomatije nije želio reći kakve bi to posljedice mogle biti, ali je ipak kazao kako neće biti direktnih kontramjera srbijanskim političarima.

„Ponašanje Srbije prema meni će poslužiti kao primjer kako se ne trebamo ophoditi sa našim susjedima“, dodao je Thaci.

Stalni susreti

On je, istovremeno, izrazio iznenađenje što je zvanični Beograd bio protiv njegovog dolaska.

„Ministri kosovske Vlade su posjetili Srbiju, a bili su i visoki predstavnici Srbije na Kosovu, i takve posjete više nisu nikakva vijest“, naglasio je Thaci, podsjećajući da je nedavno bila i dvogodišnjica Briselskog sporazuma, te da je u okviru dijaloga stalno bilo susreta visokih predstavnika Beograda i Prištine u Briselu.

„Zašto onda nisu mogli dozvoliti moje putovanje u Beograd?“, upitao je on.

Kaže kako odbijanje osiguravanja njegovog boravka u Beogradu, „prijetnje njemu, kosovskom predstavniku u Beogradu, kao i organizatorima konferencije, pokazuju Srbiju koja je i dalje talac prošlosti i politike koja je vodila najstrašnijim tragedijama i patnjama“.

U vezi naloga za hapšenje koji i dalje postoji protiv njega, Thaci je ukazao da su se, kada je on raspisan, sudovi više bavili politikom nego pravdom.

Presuda iz 1997.

Thaci je 11. jula 1997. osuđen u odsustvu pred Okružnim sudom u Prištini na 10 godina zatvora, a presudu je 12. marta 1999. godine potvrdio Vrhovni sud Srbije.

Oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević odgovorio je 20. aprila na zahtjev prištinskih vlasti da Thaci 24. aprila posjeti glavni grad Srbije, obavijestivši da protiv njega postoji pravosnažna sudska presuda i da bi bio izveden pred nadležni sud.

Thacija je u Beograd pozvala nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje, kao organizator skupa „Evropske integracije zapadnog Balkana – zajedno možemo bolje“ 24. aprila.

Oni su, međutim, 20. aprila povukli taj poziv, tvrdeći da su to učinili pod pritiskom i prijetnjama.

Izvor: Agencije