Thaci pozvao Rusiju da prizna Kosovo

Thaci je pozvao i Španiju da što prije prizna Kosovo (Arhiva)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci poručio je Moskvi da odnose s Kosovom “vidi dalje od interesa Srbije” i ne upoređuje ih s Krimom, prenosi RTK 2.

“Rusija treba priznati Kosovo i time olakšati teret koji ima Srbija”, rekao je on na skupu parlamentarnih odbora vanjskih poslova u Prištini i pozvao i preostale zemlje Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.

Kako kaže Thaci, proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo jednostrano, već je bilo koordinirano s međunarodnim partnerima.

Thaci je pozvao i Španiju da što prije prizna Kosovo, uz poruku da Španija “nije Miloševićeva Srbija niti je Kosovo Katalonija”.

Formiranje Oružanih snaga Kosova

Na skupu učestvuju parlamentarci iz više evropskih država, kao i Turske, a razgovori se vode o evropskim integracijama, regionalnoj saradnji, izbjegličkoj krizi i borbi protiv terorizma i radikalizma.

Zastupnici su u Skupštini Kosova prošle sedmice, nakon četiri sata rasprave, sa 68 glasova za i nijednim protiv usvojili Rezoluciju o transformaciji Sigurnosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

Thaci je prije toga izjavio da “nema vremena za gubljenje” i da Skupština Kosova treba donijeti odluku o osnivanju Oružanih snaga Kosova.

On je, tokom službene posjete Briselu, za javni kosovski servis RTK rekao da je Kosovu potrebna odluka Parlamenta Kosova o osnivanju vojske.

Izvor: Agencije