Oglasi

Thaci se neće kandidirati za premijera

Aktuelni kosovski šef Vlade nije naveo razloge iza odluke, mada uvjeren da će njegova stranka pobijediti na izborima 2014. godine.
Thaci bez kandidature na mjesto premijera 2014. godineReuters

Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je u nedjelju da se na sljedećim izborima neće kandidirati na tu dužnost, ali da njegova Demokratska stranka Kosova (DPK) i dalje namjerava vladati Kosovom, prenose kosovski mediji.

"Sigurno je da će DPK pobijediti i na sljedećim izborima, ali je sigurno i da se ja neću kandidrati za premijera", kazao je Thaci.

Nije naveo razloge za takvu odluku. Redovni parlamentarni izbori na Kosovu trebali bi se održati 2014. godine.

Thaci je izrazio nadu da će članica buduće vladajuće koalicije biti i Savez za budućnost Kosova (AAK) bivšeg premijera Ramusha Haradinaja, nedavno i u ponovljenom suđenju pred ICTY-em oslobođenog za ratne zločine nad Srbima, ali je naglasio da njegova stranka neće nikome prepustiti mjesto premijera, kako se nagađalo u kosovskim medijima.

Thaci je rekao da s Haradinajem nije razgovarao o rekonstrukciji Vlade, već o zajedničkim ciljevima, poput evropske perspektive i izborne reforme.

"DPK vodi zemlju i ona daje ponude drugima da se uključe u Vladu, a ne oni njoj", rekao je Thaci u novogodišnjem intervjuu prištinskom listu Epoka e re.

Haradinaj je zadnjih dana u više navrata izjavio kako se će se s dolaskom 2013. početi pripremati za preuzimanje Vlade.

Izvor: Agencije