Thaci: Smjena nije protiv srpske zajednice

Hashim Thaci: Svi političari na Kosovu imaju obavezu slati pozitivne poruke, a ne provocirati negativne reakcije (EPA)

Kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci izjavio je kako podržava odluku o smjeni ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, ocijenivši da ona nije usmjerena protiv pripadnika srpske manjine.

Thaci, koji se nalazi u Washingtonu, izjavio je za Glas Amerike da smjenu Jablanovića treba posmatrati kao konkretan i pojedinačan slučaj, prenosi Tanjug.

Na pitanje da li je izlaženjem ususret zahtjevima opozicionih demonstranata u Prištini upućena negativna poruka predstavnicima sprske zajednice spremnim da učestvuju u kosovskim institucijama, Thaci je rekao da odluka nije usmjerena protiv srpske zajednice.

On je poručio da svi političari na Kosovu imaju obavezu slati pozitivne poruke dobre volje i saradnje, a ne provocirati negativne reakcije.

“Počeli smo dobro sarađivati s ministrom Jablanovićem i svim srpskim ministrima. Imam iskustvo od osam godina sa srpskim predstavnicima u kosovskoj Vladi, ali mislim da ta izjava ministra Jablanovića nije bila pametna, bila je neprihvatljiva i on je svjestan da su takve izjave nepotrebne, jer je uvrijedio osjećanja majki Ðakovice i reakcija javnosti je bila veoma burna.”

‘Odluka premijera ispravna’

Dodao je da vjeruje da je odluka premijera Kosova Ise Mustafe bila ispravna i da nije uperena ni protiv koga.

“Nije uperena protiv srpske zajednice i jednostavno moramo nastaviti rad na zajedničkim ciljevima koje imamo pred sobom”, naveo je.

“Veoma je važno što su Srbi i na sjeveru Kosova po prvi put učestvovali u našim izborima, što su dio Parlamenta i Vlade. Mi tijesno sarađujemo i nastavit ćemo u tom smjeru radi novog, evropskog Kosova.”

Povod za odluku kosovskog premijera da smijeni Jablanovića je njegova izjava na Badnje veče u selu Zočište, u kojoj je nazvao “divljacima” učesnike protesta koji su tog dana onemogućili raseljenim Srbima da posjete crkvu u Ðakovici.

Ta izjava Jablanovića izazvala je veliko nezadovoljstvo i negodovanje na Kosovu i bila je povod za desetak protesta, od kojih su dva posljednja u Prištini bila i nasilna.

Izvor: Agencije