Thaci: Sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom moguć 2018.

Thaci: 'Kosovo je najviše proevropska država, najviše pro-NATO i proamerička na svijetu' (EPA)

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da veruje da će naredne godine sa Srbijom biti potpisan sporazum o normalizaciji i pomirenju, kao i da 2018. može biti odlučujuća za evroatlantsku perspektivu država zapadnog Balkana.

Tači je rekao da evroatlantska perspektiva u velikoj meri zavisi od sposobnosti, hrabrosti i spremnosti samih država da prevaziđu međusobne probleme, koji su još otvoreni.

“Ja mnogo radim na tom polju, jer ne mislim da je išta drugo bitnije od mira, pomirenja i dobrosusedskih odnosa. Dakle, verujem da tokom naredne godine mi treba da postignemo da potpišemo istorijski sporazum sa Srbijom o normalizaciji i pomirenju”, rekao je Tači.

Na otvaranju konferencije “NATO i Zapadni Balkan: Regionalne dinamike u eri globalnih bezbednosnih izazova”, koju su organizovali Ministarstvo spoljnih poslova Kosova i Kosovski centar za bezbednosne studije, Tači je rekao da je Kosovo najbolji primer reakcije NATO-a na najveći izazov sigurnosti u to vreme u Evropi.

Kosovski paradoks

“KFOR, koji je garant stabilnosti na Kosovu, najuspešnija je misija mira na svetu decenijama zaredom. Kosovo je danas stabilna država sa jasnim težnjama”, rekao je Tači i dodao da se Kosovo, ipak, i dalje suočava sa paradoksima posebne vrste.

Po njegovom mišljenju, Kosovo je bez ikakve sumnje najviše proevropska država, najviše pro-NATO i proamerička na svetu, a i dalje je najizolovanija država.

On je rekao da je Kosovo šampion u regionu u borbi protiv nasilnog terorizma nasuprot činjenici što je ostavljeno po strani i što još nije član Interpola.

“Kosovo je primer ne samo u ovom delu Evrope za međuversku i međuetničku toleranciju, ali, nažalost, još se nismo učlanili u UNESCO zbog političkih barijera Srbije i ostalih država koje zloupotrebljavaju UNESCO u političke svrhe”, dodao je on.

Govoreći o procesu transformacija Bezbednosnih snaga Kosova (BSK), kosovski predsednik je najavio da će, obezbeđujući podršku za izmenu Ustava za transformisanje BSK-a, u potpunom partnerstvu sa SAD-om i NATO-om stvoriti Oružane snage Kosova.

Izvor: Agencije