Thaci: Srbija nema imovinu na Kosovu

Thaci je rekao da će Kosovske sigurnosne snage biti moderna vojska i faktor mira i stabilnosti (Arhiva)

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je da Srbija nema imovinu na Kosovu i da je odluka Vlade Kosova o imovini pravedna, ustavna i zakonska.

“Srbija nije nasljednik Jugoslavije. Odluka Vlade Kosova pravedna je, ustavna i zakonska. Privatna imovina sveta je i ne smije se dirati”, tvrdi Thaci, komentirajući odluku Vlade Kosova kojom se sva nepokretna imovina registrirana na ime SFRJ, Srbije i Autonomne pokrajine Kosovo registrira na ime Kosova.

Thaci je pozvao predstavnike Srba u centralnim institucijama da se vrate i poručio da je “možda u interesu Srbije da ih drži van njih, ali nije u interesu Srba na Kosovu”.

Dodaje da u narednom periodu treba donijeti važne odluke, a među njima je i formiranje Zajednice srpskih općina. Za to su, kako je kazao, potrebni pripadnici srpske zajednice.

“Kosovske su institucije spremne”, poručio je Thaci, prenosi RTV Kim.

Moderna vojska i faktor stabilnosti

On je na sastanku s predstavnicima civilnog društva i medija u Medija centru u Čaglavici rekao i da će Kosovske sigurnosne snage biti moderna vojska i faktor mira i stabilnosti na Kosovu i u regiji.

Thaci je, prenosi RTV Kim iz Čaglavice, kazao da je inicijativa za transformaciju u vojsku u skladu s Ustavom Kosova.

Kako kaže, od predstavnika Srba u institucijama čuo je da ih “Beograd ometa” da podrže prijedlog transformacije.

“Ne možemo se konsultirati sa Srbijom o našim problemima”, poručio je Thaci i dodao da Srbija ima isti odnos prema Kosovu kao i prije sukoba.

“Kosovo je vaš dom, zajednička domovina, u kojoj svi trebamo živjeti zajedno”, kazao je Thaci srpskoj zajednici i istakao da će vojsku Kosova činiti pripadnici svih zajednica.

On je rekao da su Kosovske sigurnosne snage u praksi vojska zato što su njeni pripadnici naoružani, a da je transformacija samo put ka učlanjenju u NATO.

“Imat ćemo i vojsku i partnerstvo sa SAD-om”, zaključio je Thaci.

Izvor: Agencije