Thaci traži usvajanje zakona o veteranima

Thaci kazao da bi svako kašnjenje usvajanja ovog zakona bilo "nepotrebno i nepravedno" (Anadolija)

Premijer Kosova Hashim Thaci danas je na sjednici Vlade još jednom pozvao zastupnike Skupštine da glasaju za zakon o veteranima Oslobodilačke vojske kosova (OVK), podsjetivši da je nacrt tog zakona prošao prvo čitanje u Skupštini, kao i sve skupštinske komisije.

“Vlada Republike Kosova je u tijesnoj saradnji sa udruženjima, proizašlim iz Oslobodilačke vojske Kosova, tačnije sa Udruženjem veterana OVK-a, pripremila zakon o veteranima Oslobodilačke vojske Kosova. To je zaslužen i veoma profesionalan zakon”, kazao je Thaci.

Dodao je da će usvajanjem tog zakona biti institucionalizirana vrijednost oslobodilačke borbe OVK-a i građana Kosova, javlja Anadolija.

Thaci je kazao da bi svako kašnjenje usvajanja ovog zakona bilo “nepotrebno i nepravedno”, navodi prištinski portal Koha.net.

Prizren slobodna zona

Zastupnici Skupštine jučer nisu dali zeleno svjetlo zakonu o veteranima OVK-a, jer je Demokratski savez Kosova (DSK) glasao protiv, zahtijevajući da se u taj zakon uvrste amandmani u vezi sa pripadnicima FARK-a, oružanih snaga u vrijeme kada je kosovsku vladu u egzilu vodio Bujar Bukoshi, a koje je formirao DSK.

Vlada Kosova je danas donijela odluku da, poslije Mitrovice i Đakovice, i Prizren proglasi slobodnom ekonomskom zonom.

Na današnjoj sjednici Vlade odlučeno je i da se aerodrom u Đakovici transformira u Javno centralno preduzeće.

Izvor: Agencije