Thaci: Ubrzo osnivanje Oružanih snaga Kosova

Formiranje Oružanih snaga Kosova će kompletirati Kosovo kao državu, kazala je Jahjaga (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Kosova Hashim Thaci je kazao će se ubrzo okončati proces osnivanja Oružanih snaga Kosova. On je ovu vijest objavio nakon sastanka sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO-a.

Thaci je na svom Facebook profilu napisao i da je jedan od njegovih prioritetnih diplomatskih ciljeva potpisivanje partnerstva za mir, prenosi Tanjug.

O susretu sa Stoltenbergom Thaci je samo napisao: “Sa njim sam se vidio dva puta prethodnih godina tokom bilateralnih razgovora u Oslu, a sada na novim funkcijama nastavit ćemo da održimo zvanične kontakte”.

Transformacija kosovskih snaga sigurnosti u vojsku do sada je nekoliko puta odgađana zbog nefunkcioniranja Skupštine Kosova.

Promjene zakona

“Kosovo je prošlo kroz jedno teško političko razdoblje, ali veoma brzo i to će rezultirati formiranjem novih kosovskih institucija, nove vlade i skupštine. Jedan od prioriteta tih institucija je da se usvoje neophodne zakonske promjene kako bi kosovske sigurnosne snage što prije bile transformirane u Oružane snage Kosova”, rekao je Thaci krajem novembra.

On je tada dodao: “Sigurnosne snage Kosova su, tijesno surađujući s NATO-om i KFOR-om, danas spremne obaviti sve obveze unutar Kosova, ali i prema regionalnim sporazumima u zemljama u okruženju – Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji”.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je ranije izjavila kako je Kosovo prošlo kroz mnoge važne transformacijske procese, te da će formiranje Oružanih snaga Kosova “kompletirati Kosovo kao državu i pridonijeti njegovoj konsolidaciji”.

“Budućnost Sigurnosnih snaga Kosova, budućnost Oružanih snaga Kosova, koja nema alternative, ostaje primarni rad za novu Skupštinu Kosova, instituciju koja je tako važna i tako potrebna državi i građanima zemlje”, kazala je Jahjaga.

Izvor: Agencije