Thaci uporedio Vučića s Kim Jong-unom

Hashim Thaci potvrdio da podržava ujedinjenje Preševa, Bujanovca i Medveđe, opština na jugu centralne Srbije, s Kosovom (Reuters)

Kosovski predsjednik Hashim Thaci smatra da ponašanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića posljednjih dana liči na ponašanje čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong-una, prenosi Beta.

Govoreći o vojnoj vježbi u blizini granice s Kosovom, na kojoj je bio i Vučić, kosovski je predsjednik rekao kako je riječ o “praznim prijetnjama”.

“Rekao je [Vučić] da će uputiti vojsku na Kosovo. Vratio bi je na pola puta, kao i vlak. Ne bi mu se vratio nijedan jedini vojnik u Srbiju”, kazao je Thaci u emisiji Život na Kosovu, koja se emitira na Radio-televiziji Kosova (RTK).

Thaci ocjenjuje da telefonski razgovori Vučića s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i njegovim bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom “najbolje govore o orijentaciji Srbije i Vučića”.

‘Nije me uplašio ni Milošević’

“Vučićeve prijetnje ne ostavljaju dojam ni na koga, najmanje na mene. Nisu me uznemirile ni prijetnje Vučića ni (Slobodana) Miloševića”, kazao je Thaci.

Ponovio je i da je Kosovo suverena i nezavisna država.

Između Beograda i Prištine ponovno su podignute tenzije nakon što je početkom tjedna u Mitrovici uhapšen Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

Izvor: Agencije