Thaci: ‘Višak’ međunarodnih misija na Kosovu

Kosovo's President Hashim Thaci gives an interview for REUTERS in his office in Kosovo's capital Pristina
Hashim Thaci kaže da je međunarodna zajednica 'nametnula formiranje' Specijalnog suda za pretpostavljene ratne zločine OVK-a (Reuters)

Vrijeme međunarodnih misija na Kosovu je prošlo, izjavio je predsjednik Kosova Hashim Thaci, koji tvrdi da EULEX treba okončati svoje aktivnosti sredinom sljedeće godine.

“U ljeto naredne godine vidjet ćemo potpuno zaključivanje trenutnog mandata misije EULEX. Do sada smo govorili o tranziciji, o stezanju, sada trebamo govoriti odmah o zaključnoj fazi”, rekao je on u obraćanju Sigurnosnim snagama Kosova u Prištini, prenosi Tanjug.

Thaci je ocijenio da su centralne institucije Kosova uspjele konsolidirati vlast, “rasprostirući institucije u svaki kutak”, ali da van njih i dalje ima još “mnogo polja”, među kojima je naveo i međunarodne misije.

“Jedan neopravdani broj međunarodnih misija još funkcionira na Kosovu, stvarajući utisak da smo u veoma ranom stadiju tranzicije. Ostajemo zahvalni međunarodnoj zajednici za svako dobro koje je donijela Kosovu, isto kao što ih smatramo odgovornim i za sve njihove propuste i neuspjehe”, kazao je Thaci.

‘Nametnut’ Specijalni sud

Predsjednik Kosova je rekao da dobro partnerstvo funkcionira recipročno i poručio da međunarodna zajednica uvijek može računati na jako partnerstvo i saradnju s Kosova.

“Ali, sada je odgovornost za naše putovanje, za našu sadašnjost i budućnost, u našim rukama”, dodao je Thaci.

Govoreći o Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, Thaci tvrdi da je osnivanje tog tijela “nametnula” međunarodna zajednica.

“Naše institucije su prihvatile tako nešto jer u suprotnom mi ne bismo imali snage zaustaviti osnivanje drugog međunarodnog suda, pod okriljem Ujedinjenih naroda. Izglasali smo ga u to vrijeme kako bismo očuvali partnerstvo sa SAD-om, Evropskom unijom i NATO-om”, rekao je predsjednik Kosova.

Kazao je da Specijalni sud ne može postići to što je objavljeno – da ojača osjećaj pravde za žrtve rata.

“Ako bi bilo pravde o kojoj govore međunarodni faktori, trebalo bi stotinu takvih specijalnih sudova samo za zločine koje je Srbija Slobodana Miloševića izvršila u zemljama Balkana i ovdje na Kosovu”, kazao je Thaci, prenosi Beta.

‘Paradoks za žaljenje’

On je ocijenio da je “paradoks za žaljenje” to što “[ta] ista Srbija danas ima otvorena vrata EU-a, dok Kosovo ostaje izolirano. Kosovo i svi mi volimo pravdu, ali ne prihvatamo da u ime pravde budemo diskriminirani i ponižavani samo da bismo zadovoljili one koji ne podnose postojanje i uspjeh naše države”, kazao je predsjednik Kosova.

Poručio je da institucije Kosova ne trebaju sebi dozvoliti neuspjeh u ispunjenju obaveza i u isto vrijeme kriviti EU ili međunarodnu zajednicu.

Thaci, također, tvrdi da će SAD u dijalogu biti “obuhvaćen direktno”.

Izvor: Agencije