Thaci: Vojska Kosova nastaviće da služi svim građanima

Thaci je izjavio da je Kosovo samo nekoliko sati pred važnom odlukom o formiranju Vojske Kosova (Anadolija)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci obučen u vojnu uniformu posjetio je kasarnu Adem Jashari u Prištini kako bi izvršio inspekciju Kosovskih sigurnosnih snaga (KBS), pred sutrašnje glasanje u Skupštini Kosova paketa zakona za transformaciju ovih snaga u vojsku Kosova.

Thaci je izjavio da je Kosovo samo nekoliko sati pred važnom odlukom o formiranju Vojske Kosova te da je normalno što vojnici imaju posebne emocije ovih dana.

Prema njegovim riječima, pripadnici KBS-a, kao i svi građani Kosova najviše su zaslužni što je Kosovo stiglo do ove odluke, koja daje KBS-u mandat vojske.

“Od ovog mjeseca, vi djevojke i mladići naše nacije imat ćete novi mandat i novu misiju kao Kosovske sigurnosne snage, tačnije vi ste vojska Kosova. Čestitam Kosovu. S poštovanjem i ponosom služit ćete i štititi nezavisnost i teritorijalni integritet Republike Kosovo, doprinoseći i izgradnji i očuvanju regionalne i globalne stabilnosti”, istakao je Thaci. 

Istakavši da je prije pet godina, tokom procesa revizije sektora sigurnosti, zaključeno da je KBS spreman za novu ulogu i misiju, Thaci je dodao da su pripadnici KBS-a “oduvijek za građane i institucije Kosova bili de fakto kosovska vojska”.

‘Multietnička snaga’

Dodao je da su sada sve političke snage na Kosovu jedinstvene da se zakonima koji će sutra biti usvojeni u Skupštini Kosova, Kosovske sigurnosne snage transformišu u vojsku Kosova. 

“KBS se razvio u profesionalnu, multietničku snagu, u skladu sa NATO standardima, uz multietničku podršku i rodno zasnovanu zastupljenost. Uključivanje svake zajednice u KBS šalje najbolju moguću poruku, pokazuje vrijednosti i principe našeg društva, pokazuje kako zajednice treba integrisati u društveni život i institucije demokratske države. S toga, uvjeravam sve zajednice na Kosovu, a posebno srpsku zajednicu, da će KBS nastaviti da služi svim građanima bez ikakvih etničkih razlika. KBS je institucija kojoj građani Kosova najviše vjeruju”, rekao je Thaci. 

Kosovski predsjednik je naglasio da su Kosovske sigurnosne snage “faktor sigurnosti i stabilnosti u regiji i šire te se zahvalio svim partnerima i saveznicima na razumjevanju i podršci”.

Na redovnoj sjednici Skupštine Kosova zakazanoj za sutra, 14. decembra u 10 sati, na dnevnom redu je drugo razmatranje nacrta zakona o Ministarstvu odbrane, nacrta zakona o Kosovskim sigurnosnim snagama i nacrta zakona o službi u Kosovskim sigurnosnim snagama. 

Izvor: Agencije