Thaci za trajni angažman EU-a na Balkanu

Thaci: 'Kosovo veoma cijeni ulogu međunarodne zajednice i spremnost da stvori bazu za unapređenje saradnje' (Reuters)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci istakao je u srijedu potrebu za strateškim angažiranjem Evropske unije na Kosovu i zapadnom Balkanu.

“Od velike je važnosti za Kosovo i čitav region da EU ostane angažirana na zapadnom Balkanu i da ovo angažiranje bude političko i geostrateško”, rekao je predsjednik Kosova, koji se u Briselu odvojeno sastao s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, saopćeno je na njegovom sajtu.

Thaci je na ovim sastancima govorio i o posljednjim dešavanjima na Kosovu i evropskim integracijama.

Nasuprot aktualnim izazovima EU-a, koji su povezani s pitanjem izbjeglica, na ova dva sastanka potvrđeno je da je budućnost zapadnog Balkana u EU-u, navodi se u saopćenju.

Cilj Kosova jesu EU i NATO

Tokom prošlosedmične posjete Kosovu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je predstavnike Srbije i Kosova na nastavak pregovora i provođenje onoga što je već dogovoreno u Briselu.

Stoltenberg je tom prilikom poručio da će vojnici NATO-a ostati na Kosovu koliko god je to potrebno.

Predsjednik Kosova visoko je ocijenio angažman na Kosovu, rekavši da su međunarodne snage predanošću uspjele postati institucija u koju građani imaju najviše povjerenja.

“Kosovo veoma cijeni vašu ulogu i izraženu spremnost da stvorite bazu za unapređenje saradnje. Kosovo ostaje posvećeno unapređenju odnosa s NATO-om, kako na političkom planu, tako i na praktičnom”, rekao je Thaci te ponovio da je cilj Kosova članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

Izvor: Agencije