Thaci: Zli duh Srbije hrani mit ‘velike Albanije’

Thaci navodi da je dijalog između Kosova i Srbije dao konkretne rezultate (AP)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da ni u jednoj izjavi nije spominjao “veliku Albaniju” i dodao da nedostatak liderstva i vizije Evropske unije otvara put drugim ideologijama i uticajima u regionu kao što su nacionalizam, ekstremizam i politički radikalizam.

“To je izmislila Srbija i zli duh koji Srbija drži u životu i hrani ga da bi služio njenim interesima za legitimisanje velike Srbije, koja danas djeluje pred nosom EU i međunarodne zajednice”, rekao je Thaci u intervjuu Beti.

On je rekao da u reakcijama iz Srbije nije bilo nijednog argumenta protiv njega, već da su samo ponavljane stare priče kojima su “decenijama manipulisale i plašile narod”.

“Srbija treba da se odvoji od svoje prošlosti i da se okrene novoj budućnosti. To znači da se odrekne politike koja svaki narod u susjedstvu vidi kao neprijatelja. Treba da počne da svaki narod iz okruženja posmatra kao mogućnost saradnje i jačanja mira, stabilnosti, pravde i napretka”, kazao je Thaci.

On je ocijenio da EU dozvoljava da na Balkanu svoj utjecaj šire druge države.

“Mi želimo da ojačamo mir i stabilnost u našoj državi i cijelom regionu. Zbog toga se angažujemo da se što prije učlanimo u NATO i EU”, kazao je Thaci i dodao da u svom političkom diskursu nikada nije spominjao “veliku Albaniju”.

Poziva EU na saradnju

On je rekao da njegova izjava o nedostatku liderstva u EU ne znači otvaranje sukoba sa Evropskom unijom, već da je to poziv za iskrenu i stratešku saradnju kako sa Kosovom, tako i sa svim zemljama EU-a.

“Nedostatak iskrene saradnje između Zapadnog Balkana i EU je na štetu svih. Neuspjesi EU-a u prošlosti se ne smiju ponoviti”, kazao je Thaci.

On je ocijenio da je Kosovo konsolidovana država koja je izgradila snažne institucije i dodao da je za nepunih deset godina od proglašavanja nezavisnosti Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU-om, što je “najbolja potvrda da su na djelu održive reforme u svim sektorima”.

Govoreći o političkoj situaciji na Kosovu, Thaci je rekao da ukoliko vladajuća koalicija smatra neophodnim da se ide na prijevremene izbore, on će kao predsjednik poštovati tu odluku, ali je dodao da za sada take odluke nema.

“Partije koje čine vladajuću koaliciju do sada su pokazale da, kada žele, znaju da koordinišu svoje djelovanje u Skupštini”, kazao je Thaci odgovarajući na pitanje o usvajanju Sporazuma o razgraničenju izmedju Kosova i Crne Gore.

Formiranje vojske Kosova

Prema njegovim riječima, transformacija Sigurnosnih snaga Kosova je proces koji se ne može zaustaviti.

“Ono što smo postigli je da smo stavili do znanja da nećemo nikome unutar (Kosova) ili izvan dozvoliti da ometaju formiranje vojske. To su shvatile i prihvatile sve strane”, kazao je on i dodao da je počela i kampanja informisanja svih građana Kosova kako bi bili ubijeđeni u potrebu osnivanja vojske Kosova.

“Međutim ovaj proces ne može trajati beskonačno. Kosovo i cijeli region se suočavaju sa mnogobrojnim prijetnjama za sigurnost naših građana. Imperativ je za suverenitet i integritet Kosova da imamo našu vojsku. To će biti profesionalna i višeetnička vojska u službi svih građana Kosova i prema standardima NATO-a”, kazao je Thaci.

Propaganda iz Srbije

Ocjenjujući da je oslobađanje bivšeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova Ramusha Haradinaja potvrda pravičnosti borbe OVK, Thaci je rekao da se Kosovo oslobodilo od, kako je rekao, “genocidnog režima Slobodana Miloševića u junu 1999. godine”.

Sud u Francuskoj krajem aprila odbio je izručiti Haradinaja Srbiji po potjernici za ratne zločine te se on vratio na Kosovo.

“Srbija nije odgovorna za Kosovo i nema ovlaštenja da krivično goni građane Kosova. To je istovremeno dokaz da propaganda iz Srbije nema međunarodnu podršku. To se do sada mnogo puta pokazalo”, kazao je Thaci.

Kosovski predsjednik je rekao da će povratak Haradinaja na Kosovo imati samo pozitivan utjecaj na dijalog Beograda i Prištine.

On je ocijenio da  je dijalog između Kosova i Srbije dao konkretne rezultate.

“Kao rezultat dijaloga i sjeverni dio Kosova je stavljen pod jurisdikciju države Kosovo. Danas oni koji su bili na barikadama učestvuju u radu državnih institucija Kosova, dok je politička scena mirna i pokazuje zrelost i odmjerenost… Nakon povratka predstavnika Srpske liste u institucije Kosova može se očekivati da započne posao na osnivanju Asocijacije opština sa srpskom većinom (ZSO)”, rekao je on i dodao da nije imalo smisla da se na tome radi kada predstavnici srpske zajednice nisu bili u institucijama.

On je kazao da je formiranje ZSO-a odgovornost koju je na sebe preuzela Vlada Kosova i da je Ustavni sud Kosova dao okvire unutar kojih se može osnovati ta asocijacija.

“Sada može započeti i konkretan posao na njenom osnivanju”, rekao je Thaci.

Sila u Makedoniji neprihvatljiva

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Makedoniji, on je rekao da Kosovo sa pažnjom prati sva kretanja u regionu i da je u Makedoniji bio izborni proces, dok se sada čine napori da se formira nova vlada u skladu sa Ustavom i zakonima makedonske države.

“Za Kosovo, kao i za cijeli region, mislim da je sila neprihvatljiva. Za sada tenzije u Makedoniji su samo političke i nisu etničke. Međutim, za onemogućavanje etničkih tenzija rješenje je puno ostvarivanje Sporazuma iz Ohrida i unapređenje položaja svih zajednica koje žive u Makedoniji”, kazao je Thaci.

Izvor: Agencije