Theresa May obećala da će štititi Evropu od ruskih prijetnji

U najgoroj krizi između dvije sile od Hladnog rata May je protjerala 23 ruska diplomata za koje je rekla da su prikriveni špijuni (Reuters)

Britanska premijerka Theresa May rekla je u ponedjeljak da će njena vlada ostati predana zaštititi Evropu nakon Brexita, optuživši pritom Rusiju za vojnu agresiju i miješanje u izbore.

Premijerka je rekla da će Britanija i dalje pomagati državama koje su žrtve agresije. “Ujedinjeno Kraljevstvo bezuslovno će ostati predano očuvanju evropske sigurnosti”, rekla je May u govoru koji je održala u Guildhallu u londonskoj finansijskoj četvrti.

“Sveobuhvatno novo privredno partnerstvo koje tražimo naglasit će našu zajedničku predanost otvorenoj ekonomiji i slobodnim društvima nasuprot onima koji ih pokušavaju potkopati”, dodala je.

Britanska vlada izvukla je jedan od svojih najjačih aduta u pregovorima o Brexitu nudeći Evropskoj uniji saradnju u području odbrane i sigurnosti, nadajući se da će time dobiti ustupke u budućim trgovinskim i ekonomskim odnosima.

Velika Britanija ima veći budžet za odbranu od bilo koje druge zemlje EU-a, a njene diplomatske i obavještajne službe među najvećim su u Evropi. Njena vlada isto tako tvrdi da je među onima u EU-u koji najviše pridonose u nizu sigurnosnih mjera, poput dijeljenja podataka i dokaza, izručivanja i Europola.

Optužbe na račun Rusije

May je optužila Rusiju za izazivanje nasilja u istočnoj Ukrajini, neprestano kršenje zračnog prostora nekoliko evropskih zemalja i pokretanje cyber napada.

Osim toga, optužila je Rusiju za upletanje u izbore i hakiranje danskog ministarstva odbrane, njemačkog parlamenta i državnih medija ubacivanjem lažnih priča i fotošopiranih slika u pokušaju podrivanja zapadnih institucija.

May je rekla da vlada sarađuje u reformi NATO-a kako bi se lakše suprotstavljao ruskim izazovima te je pokrenula vojnu i privrednu pomoć Ukrajini. “Preduzećemo nužne korake kako bismo odgovorili na ruske aktivnosti”, rekla je.

May je dodala da želi bolje odnose s Rusijom, kad bi zagovarala mir. “Rusija može, i nadam se da jednog dana hoće, izabrati drukčiji put”, rekla je. “Ali dok god to Rusija ne učini, mi ćemo djelovati zajedno da zaštitimo svoje interese i međunarodni poredak o kojem oni zavise”.

Izvor: Agencije