Theresa May predstavila britanski plan nakon Brexita

Theresa May je uvjerena da njeni prijedlozi ispunjavaju želju britanskog naroda (EPA)

Britanska premijerka Theresa May objavila je tiskano izdanje plana za buduće odnose s Europskom unijom, koji se svodi na to da Velika Britanija nakon Brexita zadržava bliske trgovinske odnose, ali se bankama otežava pristup zajedničkom europskom tržištu.

Manje od devet mjeseci prije izlaska iz EU, May je pod golemim pritiskom da iznese svoje stajalište kako bi se mogli nastaviti zastali pregovori s Bruxellesom koji će označiti najveći zaokret u britanskoj vanjskoj i trgovinskog politici u posljednjih nekoliko desetljeća.

U dugo iščekivanom dokumentu, njezina vlada navodi da se pregovaračka pozicija postupno razvijala, prenosi Reuters.

Jedan je zaokret osobito značajan – napuštanje planova o bliskijim vezama na području financijskih usluga, najveće britanske izvozne industrije.

No u drugim područjima, spis na 98 strana sadrži vladine planove o zadržavanju najbliskijih mogućih odnosa s blokom, uključujući sudjelovanje u europskim agencijama za kemikalije, zračni promet i medicinu, što bi trebalo zadovoljiti britansku poslovnu zajednicu.

Trump: Jesu li Britanci za to glasali?

Predlažući bliske veze, dokument nimalo ne pridonosi smirivanju nezadovoljstva unutar premijerkine Konzervativne stranke. Bivši stranački čelnik Duncan Smith rekao je: “Volio bi da sam glasao za izlazak, a ne za poluizlazak”.

Američki predsjednik Donald Trump, koji se nalazi u posjetu Londonu, rekao je prije objave dokumenta kako nije siguran da je stajalište premijerke May ono za što su Britanci glasali na referendumu 2016. godine.

May je s druge strane uvjerena da prijedlozi “ispunjavaju želju britanskog naroda o vraćanju kontrole nad našim novcem, zakonima i granicama”.

Dominic Raab, novoimenovani ministar za Brexit nakon što je raniji otišao zbog neslaganja s vladinim pristupom, predstavio je dokument parlamentu rekavši: “Sada je vrijeme da EU odgovori na isti način”.

“Tim pregovorima pristupamo u duhu pragmatizma, kompromisa i, dakako, prijateljstva. Nadam se i vjerujem da će EU razmotriti naše prijedloge u istom duhu”, izjavio je Raab.

Dobar prijem prijedloga u Briselu

Glavni europski pregovarač Michel Barnier rekao je da će sa zemljama članicama analizirati dokument i podsjetio Veliku Britaniju na ono što je EU već ponudio – ambiciozan sporazum o slobodnoj trgovini i suradnju na nizu pitanja, uključujući sigurnost.

“Veselim se pregovorima s Velikom Britanijom idućeg tjedna”, napisao je Barnier na Twitteru.

Britanski prijedlozi naišli su na dobar prijem u Bruxellesu nakon što je tijelo Europskog parlamenta ocijenilo da idu u smjeru u kojem to želi EU.

Parlamentarna skupina za Brexit, koja ima pravo veta na sporazum, objavila je da je sveobuhvatni dogovor, koji pokriva gospodarsku, vanjsku i sigurnosnu politiku, otpočetka bio najpoželjnija opcija koju je zagovaralo predstavničko tijelo europskih građana.

Izvor: Agencije