Thompsonu prijava zbog ustaškog pozdrava

Perković je odbio potpisati policijsku prijavu (Duško Jaramaz / Pixsell)

Policijska uprava šibensko-kninska prekršajno je prijavila pjevača Marka Perkovića – Thompsona zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava „Za dom – spremni“ na koncertu kojim je u Kninu završena proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Protiv Perkovića je podnesen optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja protiv javnog reda i mira.

Perković je odbio potpisati policijsku prijavu.

Hrvatska je u petak proslavila 21. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja” kojom je 1995. oslobođen najveći dio teritorija koji su prethodne četiri godine pod kontrolom držali Srbi i JNA.

Nova sporna Hasanbegovićeva fotografija

U međuvremenu je portal Index.hr došao u posjed fotografije, koja je nastala negdje kod Knina nakon središnje proslave “Oluje”, na kojoj tehnički ministar kulture u hrvatskoj Vladi Zlatko Hasanbegović pozira s Perkovićem, TV-voditeljem Velimirom Bujancem, koji je osuđen zbog toga što je kokainom plaćao prostitutke, te bivšim pripadnicima HOS-a koji su prethodno paradirali Kninom uzvikujući ustaške slogane i pjevajući ustaške pjesme.

Na fotografiji se vidi i kako Hasanbegović, inače član Predsjedništva HDZ-a, u rukama drži vlastiti portret na kojemu je grb s prvim bijelim poljem (službeni hrvatski grb počinje crvenim poljem).

Index podsjeća kako je to već druga fotografija u tjedan dana tehničkog ministra kulture koja je podigla prašinu.

Prije nekoliko dana Hasanbegović je snimljen kako pozira uz hrvatsku zastavu s ustaškim grbom i natpisom Frankfurt, na kojem je slovo ‘u’ napisano veće od ostalih.

Glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka nije bio dostupan za komentar Hasanbegovićeve fotografije.

Ustaške pjesme i pozdravi u Kninu

Sa središnje proslave godišnjice “Oluje” u Kninu predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako je to bila „časna pobjeda za pravedan cilj“.

Cjelodnevna svečanost završena je vatrometom i donatorskim koncertom, čija je glavna zvijezda bio Perković, za obnovu vukovarskog Vodotornja, teško oštećenog u srpskoj okupaciji toga grada.

Na koncertu „Pobjeda za heroje”, koji je spojio dva hrvatska grada simbola, Knin i Vukovar, a čiji je prihod namijenjen obnovi Vodotornja, prikupljeno je 76.000 eura.

Koncert je emitiran na Hrvatskoj radioteleviziji, a hrvatski mediji javljaju da se skandiranje ustaškog pozdrava  “Za dom – spremni” čulo tokom prijenosa.

U Kninu je tokom dana, nakon službenog dijela proslave zabilježeno nekoliko incidenata.

Prvo su bivši pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) prošli gradom pjevajući ustaške pjesme i uzvikujući “Za dom – spremni”, a potom su dvojica muškaraca zapalili zastavu Republike Srbije. Obojica su uhićeni.

Policija je ukupno zabilježila pet prekršaja protiv javnog reda i mira, te je dvojicu koji su palili zastavu kazneno prijavila zbog povrede ugleda strane države.

Thompsonu prijeti kazna u njemačkim markama

Potvrdu da je prekršajno prijavljen, jer je “glasno pjevao ‘Za dom spremni'”, objavili su i na Facebook stranici Marka Perkovića Thompsona.

“Cijeloj javnosti jasno je da je Thompson pjevao pjesmu ‘Bojna Čavoglave’, koja u svom dijelu ima stih ‘Za dom spremni’. Pjevao je i kako logika nalaže, glasno, jer koliko je poznato ne postoji tiho pjevanje, a isto tako se zna da ta pjesma nije zabranjena”, piše na Facebooku.

Tekst završava time kako je očito da nekima smeta i “Oluja”, i veličanstvena proslava u Kninu, a i večer u Kninu koja je posvećena gradu heroju – Vukovaru.

U Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, među ostalim, navodi se da će se onaj tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kazniti za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 300 njemačkih maraka [25 do 150 eura] ili kaznom zatvora do 30 dana.

Hrvatska odbila protestnu notu Srbije

Zbog paljenja zastave Republike Srbije, ta je država Veleposlanstvu Hrvatske uputila prosvjednu notu, zahtijevajući kažnjavanje počinitelja, no hrvatske su diplomate odbile primiti notu.

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Miro Kovač objasnio je to riječima da “inflacija nota stvara nered”.

To je peta prosvjedna nota koje su vlasti u Beogradu uputile Zagrebu u posljednjih desetak dana, kojima je zajedničko to da Hrvatsku optužuju za rehabilitaciju ustaškog pokreta, veličanje osuđenih terorista i za odluke hrvatskih sudova “uperene protiv srpskog naroda”.

Izvor: Al Jazeera i agencije