Tibet: Novi slučaj samospaljivanja

Ured dalaj-lame potvrdio je da je pokušaj samospaljivanja budističkog svećenika u Nepalu u srijedu 100. zabilježeni slučaj od 2009. godine. Čin je to protesta protiv kineske uprave u Tibetu.

U srijedu ujutro jedan čovjek ušao je u restoran u okviru budističkog hrama i potom se zapalio.

“Otvarao sam radnju s jednim prijateljem. Nismo vidjeli odakle je došao. Kada je ušao, čuli smo buku, vidjeli plamen, i to je sve”, kazao je Dipak, stanovnik Katmandua.

Posljednji dostupni podaci govore da je pomenuti čovjek preživio. No, u bolnicu je odvezen u kritičnom stanju.

Policija nije sigurna da li je taj čovjek protivnik kineskog upravljanja himalajskim Tibetom. To je čest slučaj – monasi, monahinje i srednjoškolci su se spaljivali na javnim mjestima u posljednje dvije godine.

Isticanje zastave

Do tada Tibetanci u egzilu ponekad i cijeli svoj život posvećuju svojoj otadžbini. Pa i ovo postnovogodišnje praznovanje, koje se na sjeveru Indije obilježava isticanjem zastave.

Yarphel Lama, budistički monah, objašnjava: “Ovaj dan je važan za sve manastire i Tibetance u osvit Nove godine. Hvala Bogu na protekloj godini. Također, molimo se za mir i nadu da će Tibet biti slobodan, tako da ćemo podići našu tradicionalnu zastavu na Tibetu.”

Tenzije između Kineza i Tibetanaca ne prestaju. Duhovni lider dalaj-lama je u egzilu. Traži autonomiju za Tibet.

Peking autonomaške zahtjeve doživljava kao nasilni separatizam. Tvrdi da je taj izolirani region okovan siromaštvom, brutalnom eksploatacijom i stagnacijom od kada su 1950. godine u njega ušle komunističke trupe, koje Kina smatra oslobodiocima.

Izvor: Al Jazeera