Tibetanci i Ujguri čekaju po pet godina na pasoš u Kini

Human Rights Watch navodi da pripadnici tih skupina čekaju i po pet godina na dobijanje pasoša (Al Jazeera)

Kineske vlasti uvele su dvostruke procedure za izdavanja pasoša na osnovu kojih se uvode ograničenja putovanja Tibetancima i pripadnicima drugih etničkih manjina.

Prema novim procedurama izdavanja pasoša, stanovnici s područja koja pretežno naseljavaju Tibetanci ili Ujgur muslimani trebaju priložiti znatno više dokumentacije u odnosu na ostale građane, tvrde u organizaciji Human Rights Watch.

Otvorene odbijenice

Navode da pripadnici tih skupina čekaju i po pet godina na dobijanje pasoša ili im se uručuju otvorene odbijenice bez ikakvog obrazloženja.

Čini se kako su nove procedure uslijedile kao dio nastojanja vlade da spriječi putovanja koja imaju za cilj vjersku naobrazbu ili odlazak na hadž, uključujući i zabranu prisustvovanja manifestacijama koje predvodi dalaj lama, duhovni vođa Tibetanaca u egzilu, prema Human Rights Watchu.

Direktorica za kineska pitanja pri toj organizaciji Sophia Richardson pozvala je kineske vlasti da “što prije zaustave ovakav sistem izdavanja pasoša kojim se vrši očigledna diskriminacija (među građanima)”.

Kina primjenjuje ubrzani postupak izdavanja pasoša u regijama koje pretežno naseljavaju Han Kinezi, kao i etničkim manjinama koje s tog područja podnesu zahtjev za pasoš.

Izvor: Al Jazeera