‘Tiha većina’ protiv blokade Hong Konga

Demonstranti u Hong Kongu otkazali su tzv. ulični referendum, na kojem su trebali odlučiti o narednim koracima pokreta “Okupiraj centar”, oko kojeg su okupljeni, kao i o stavu prema politici administrativne vlasti. Razlog je nedovoljna upućenost javnosti o ciljevima tog referenduma.

Iz pokreta poručuju da, uprkos tome, ostaju na ulicama, što je, istovremeno, razlog sve većeg neslaganja s neistomišljenicima.
Policija pokušava zaustaviti još jednu svađu između demonstranata i onih koji se protive okupaciji ulica. Tenzije su visoke.

Zbog demonstracija, kojima se poziva na slobodne izbore i socijalnu pravdu, već gotovo mjesec dana blokirane su neke od glavnih hongkonških saobraćajnica. Mnogi to vide kao smetnju.

Obučar Ching Kin Hong (72) nikada nije doživio ništa slično. Iz unutrašnjosti Kine se preselio kako bi zaradio za život. Međutim, posao je opao od kako su demonstranti naselili ulice.

Buđenje političke svijesti

“Hong Kong nikada neće biti poput Kine, ovdje živi demokratija. Nigdje nije dobro kao u Hong Kongu. Ovi demonstranti to uzimaju zdravo za gotovo”, kaže Kin Hong.

Poput prava na slobodno izražavanje i okupljanje, koje, iako ograničeno, nije dozvoljeno drugim sunarodnicima u ostatku Kine. Prošli mjesec policija je suzavcem pokušala rastjerati demonstrante, što su mnogi okarakterizirali suvišnim. Istovremeno, to je privuklo dodatnu pažnju na demonstracije.

Ljudi na ulicama, u grupama, u žustroj raspravi o budućnosti Hong Konga… složni su u jednoj stvari – demonstracije su donijele svojevrsno buđenje političke svijesti, koje ranije nije bilo.

Oni koji žele okončanje blokade grada sebe nazivaju “tihom većinom” i sada skupljaju potpise kako bi to i dokazali.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera