Oglasi

Tihi protest njemačkih nogometnih navijača

Prvi val navijačkog protesta održan je na utakmicama prve i druge lige, a navijači su šutjeli tokom prvih 12 minuta i 12 sekundi.
Pod parolom 'Nema glasova, nema atmosfere', rivalske navijačke grupe koje podržavaju 36 timova ujedinile su se u ovoj kampanjiAFP/Getty

Njemački nogometni navijači stupili su u tihi protest na utakmicama širom zemlje povodom kontroverznog prijedloga o zabrani stajanja na tribinama i ograničavanju dostupnosti karata.

Prvi val navijačkog protesta održan je na utakmicama prve i druge lige zbog prijedloga koji je Nogometni savez Njemačke sastavio da bi se poboljšala sigurnost na stadionima.

Tišina je bila najupadljivija na četiri utakmice vodećih ekipa prve lige, u Dortmundu, Hanoveru, Hamburgu i Frankfurtu.

Navijači su šutjeli tokom prvih 12 minuta i 12 sekundi na svakom meču, prenosi AFP.

Po isteku tog vremena tribine su eksplodirale u navijanju i mahanju zastavama.

Organizatori navijačke akcije planiraju da se ova predstava ponovi na svim utakmicama u zemlji sljedećeg vikenda.

Igranje u tišini

Kapiten Borussije Dortmund Sebastian Kehl izjavio je da je bilo "neobično" igrati u tišini, iako je njegov tim prodao 80.000 karata za utakmicu protiv Fortune Dusseldorf, koja je završena rezultatom 1:1.

Navijači su odabrali simbolično vrijeme od 12 minuta i 12 sekundi, pošto će klubovi 12. decembra glasati o prijedlogu Nogometnog saveza.

Pod parolom "Nema glasova, nema atmosfere", rivalske navijačke grupe, koje podržavaju 36 timova, prve dvije lige ujedinile su se u ovoj kampanji.

Predloženo je da navijači gostujućeg tima ubuduće mogu kupiti pet umjesto 10 posto karata za utakmicu i da se ukinu dijelovi tribina za stajanje.

Izvor: Agencije