Tijela nastradalih stigla u Holandiju

Vojni transportni avioni dopremili su tijela nastradalih iz malezijskog putničkog aviona koji je oboren na istoku Ukrajine u južni holandski grad Eindhoven.

Među onima koji su dočekali tijela poginulih bili su i holandski kralj i kraljica, Willem-Alexander i Maxima, kao i holandski premijer Mark Rutte.

Srijeda je u Holandiji proglašena Danom žalosti, nakon što je u nesreći poginulo 298 ljudi, među kojima 177 Holanđana.

U međuvremenu, crne kutije iz aviona stigle su u Veliku Britaniju pod nadzorom Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju, saopćila je danas istražna komisija Vlade Ukrajine.

Pet vagona sa hladnjačama i 200 vreća za tijela stiglo je jučer u Harkov sa teritorije koja je pod kontrolom proruskih snaga. Ove snage ranije su pristale da predaju crne kutije malezijskim zvaničnicima, a tijela Holandiji.

Australski premijer Tony Abbott izjavio je da još nije jasno koliko je tijela iz aviona kompanije Malaysia Airlines stiglo u Harkov, a koliko je ostalo na mjestu pada aviona.

Abbott je rekao kako je moguće da su mnoga tijela koja su ostala u zoni pada aviona izložena djelovanju vremenskih prilika i životinjama.

Dugotrajan proces identifikacije

Holandski zvaničnici saopćili su da bi kompliciran i mukotrpan proces utvrđivanja identiteta žrtava bi mogao potrajati sedmicama ili mjesecima.

Služba za odnose s javnošću samozvane Narodne Republike Donjeck tvrdi da se tijela 16 žrtava i dalje nalaze na mjestu nesreće, ispod olupine oborenog aviona.

U saopćenju se navodi kako će tijela biti uklonjena sa mjesta nesreće nakon što stignu eksperti za sudsku medicinu i obave svoj dio posla.

Holandija će predvoditi u identifikaciji žrtava pada aviona. Određeni pripremni posao je obavljen u Harkovu, gdje su holandski forenzičari uspostavili centar operacija.

Pravi posao će početi kada tijela iz Eindhovena budu prebačena u vojnu bazu u Hilversumu, u blizini Amsterdama.

Tamo će forenzički istražitelji uporediti ostatke s materijalom prikupljenim od članova porodica.

“Od prošle subote, već tri dana, 80 detektiva obilazi članove porodica, koji prikupljaju sve podatke o nestalim osobama”, kazao je ranije Ed Krasziewski, glasnogovornik državnog forenzičkog istražiteljskog tima.

Te informacije uključuju specifična fizička obilježja, od tetovaža do ožiljaka.

Detektivi su tražili zubne kartone, otiske prstiju i DNK materijale gdje ih je bilo moguće dobiti, kako bi ih objedinili u takozvanu antemortem bazu podataka, odnosno bazu podataka s informacijama o putnicima prije pogibije.

Ti podaci će se zatim biti upoređeni s ostacima koji će biti dopremljeni u Hilversum.

“Imamo brojne žrtve”, kazao je Krasziewski. “Ne znamo kakvo je stanje žrtava, morat ćemo pregledati šta će nam dopremiti sutra [srijeda], a onda ćemo vidjeti.”

Izvor: Al Jazeera i agencije