Tijesna pobjeda Samoopredjeljenja u Prištini i Prizrenu

U drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu u nedjelju izašlo je 38,1 posto birača (EPA)

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK), nakon drugog kruga lokalnih izbora na Kosovu u dva najveća grada Prištini i Prizrenu tijesnu pobjedu zabilježili su kandidati Pokreta “Samoopredjeljenje”, stranke koja je na centralnom nivou u opoziciji.

Ako ne bude promjena nakon prebrojavanja glasova iz inozemstva, u glavnom gradu Prištini pobijedio je dosadašnji predsjednik Shpend Ahmeti iz “Samoopredjeljenja” s 50,19 posto, dok je njegov protivkandidat Arban Abrashi iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) osvojio 49,81 posto.

U Prizrenu, drugom najvećem gradu na Kosovu, pobijedio je Mytaher Haskuka iz “Samoopredjeljenja” s 50,32 posto, dok je Shaqir Totaj, kandidat Demokratske partije Kosova (PDK), dobio 49,68 posto glasova.

Pokret “Samoopredjeljenje” dobio je gradonačelnika i u općini Kamenica, osvojivši tako tri općine, dok je dosad imao samo gradonačelnika u Prištini.

Demokratski savez Kosova Ise Mustafe pobijedio je u Gnjilanama, Podujevu, Istoku i Vučitrnu, što s općinama Peć, Kosovo Polje, Lipljan i Vitina, u kojima je pobijedio u prvom krugu, čini osam općina.

Uspjeh Srpske liste

Demokratska partija Kosova Kadrija Veselija osvojila je općine Dragaš, Štimlje, Ferizaj i Kačanik, dok je u prvom krugu pobijedila u Glogovcu. To je ukupno pet općina.

Kandidat Alijanse za budućnost Kosova Ardian Gjini s 54,09 posto glasova pobijedio je u Đakovici dosadašnju predsjednicu Mimozu Kusari Lila iz Alternative. AAK ima ukupno sedam općina, što je najbolji rezultat te partije dosad.

U Južnoj Mitrovici je novi-stari gradonačelnik Agim Bahtiri iz Alijanse novo Kosovo (AKR) Behgjeta Pacollija.

Kandidati Srpske liste pobijedili su u mjestima Klokot i Parteš. Ova lista imat će načelnike u svih deset općina sa srpskom većinom.

U Skenderaju i Elez Hanu pobijedili su nezavisni kandidati. U jedinoj općini s turskom većinom, Mamuši, u prvom krugu pobijedila je Turska demokratska partija Kosova.

Centralna izborna komisija saopćila je da je na birališta na Kosovu u drugom krugu lokalnih izbora izašlo 38,1 posto birača i da je glasanje proteklo mirno i bez neregularnosti koje bi ugrozile integritet ovih izbora.

Izvor: Agencije