Oglasi

Tillerson: Američki diplomati pohađat će obuku 'protiv uznemiravanja'

Američki državni sekretar pozvao je sve žrtve uznemiravanja u američkoj diplomatiji da to prijave.
'Naša zvijezda vodilja jest ta ideja poštovanja, koje dugujemo svakoj osobi', rekao jeTillersonEPA

Američki državni sekretar Rex Tillerson stao je u petak u odbranu američkih "vrijednosti" u govoru o "poštovanju" koji je održao.

"Vrijednosti su važne", ocijenio je, hvaleći "različitost" i "razlike" u američkoj naciji i u State Departmentu.

"Poštujući naše razlike na našem životnom putu i u našim kulturama, mi rastemo i to nam omogućuje da rastemo i kao institucija", rekao je.

"Naša zvijezda vodilja jest ta ideja poštovanja, koje dugujemo svakoj osobi", dodao je.

Tillerson je još kazao da će svi američki diplomati i mjesno osoblje američkih ambasada idućih mjeseci pohađati obuku "protiv uznemiravanja". 

Prijaviti uznemiravanje

Uznemiravanje, naročito seksualno, "nije samo protivzakonito, nego je i zlo", upozorio je. Pozvao je sve žrtve uznemiravanja u američkoj diplomatiji da ga prijave, a zvaničnike da učine sve kako bi krivci odgovarali.

"Svi američki zaposlenici širom svijeta proći će u idućih 90 dana obuku protiv uznemiravanja", a mjesno osoblje "do 1. juna", rekao je, nakon afere "Weinstein", koja je potaknula lavinu optužbi za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje u Sjedinjenim Američkim Državama i svijetu.

"Imamo ulogu koju moramo ispuniti, a to počinje pružanjem pažnje drugima i svakoj osobi", zaključio je.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.