Tillerson će vršiti pritisak na Tursku zbog Sirije

Tillerson od 11. do 16. februara putuje u Jordan, Tursku, Liban, Egipat i Kuvajt (EPA)

Američki državni sekretar Rex Tillerson izvršit će pritisak na Tursku za vrijeme posjete sljedeće sedmice kako bi zaustavila vojne operacije u sjevernoj Siriji, rekao je u petak viši američki zvaničnik.

Izvješćujući novinare o Tillersonovom putu od 11. do 16. februara u Jordan, Tursku, Liban, Egipat i Kuvajt, američki zvaničnici rekli su da će razgovori u svakoj od tih zemalja biti teški, pogotovo u Jordanu, uznemirenom američkom odlukom da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela i smanjenjem američke pomoći Palestincima.

Sjedinjene Američke Države i Turska, saveznice u NATO-u, duboko su podijeljene u vezi s turskom vojnom operacijom u regiji Afrin na sjeverozapadu Sirije protiv kurdske milicije YPG.

Američka podrška snagama pod vodstvom Kurda razbjesnila je Tursku, koja jačanje Kurda smatra sigurnosnom prijetnjom duž svojih granica, prenosi Hina.

Ankara vidi YPG kao produženu ruku Radničke partije Kurdistana (PKK), koja već tri desetljeća vodi pobunu na jugoistoku Turske, većinski naseljenom Kurdima.

Teški razgovori

“Tražimo od njih da pokažu suzdržanost u svojim operacijama u Afrinu i duž granice u sjevernoj Siriji”, rekao je američki dužnosnik novinarima.

“Bit će to teški razgovori”, ustvrdio je.

Govoreći o američko-turskim odnosima, dodao je: “Gledajte, teško je. Retorika je užarena. Turska je ljuta i teško je vrijeme da se stvari obavljaju, ali uvjereni smo da još postoje neki osnovni zajednički interesi.”

Izvor: Agencije