Tillerson: Ima nade za diplomatiju sa S. Korejom

Tillerson je rekao da je riječ o tome da će se na nove kompanije usmjeriti nove jednostrane mjere kao što su bile uvedene ranije (EPA)

Sjedinjene Američke Države i dalje “imaju nadu u diplomatiju” za rješenje krize sa Sjevernom Korejom, rekao je šef američke diplomatije Rex Tillerson neposredno nakon što je SAD uvrstio tu zemlju na spisak zemalja koje “podržavaju terorizam”.

Sjeverna Koreja već je bila na tom spisku od 1988. do 2008, ali ju je administracija republikanca Georgea Busha mlađeg sklonila sa spiska da bi se dala šansa pregovorima o njenom nuklearnom programu, koji su na kraju propali.

Japan i Južna Koreja pozdravili su odluku predsjednika SAD-a da stavi Sjevernu Koreju na listu zemalja koje podržavaju međunarodni terorizam, rekavši da će to pojačati pritisak na Pjongjang da denuklearizira Korejski poluotok.

“Pozdravljam i podržavam (odluku) jer to pojačava pritisak na Sjevernu Koreju”, izjavio je japanski premijer Shinzo Abe, prenio je Reuters.

Južna Koreja očekuje da će stavljanje Sjeverne Koreje na listu doprinijeti mirovnoj denuklearizaciji Sjevera, dodajući da zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, nastavlja pokušavati dovesti Sjevernu Koreju za pregovarački sto, saopćilo je južnokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je da je Pjongjang trebalo vratiti na taj spisak mnogo ranije, prenijela je agencija Beta.

‘Simbolična objava’

Državni sekretar SAD-a Rex Tillerson objasnio je novinarima u Bijeloj kući da je ipak riječ o “vrlo simboličnoj” objavi.

“Nastavit ćemo jačati pritisak na režim Kim Jong-una da shvati da će biti sve gore ako odbije pregovarati”, rekao je Tillerson.

“Opći je utisak” da pritisak koji se vrši sankcijama koje su već na snazi ima značajan utjecaj na Sjevernu Koreju, rekao je Tillerson, dodajući kako se nada da će se nastaviti trenutni period mira. 

Prema State Departmentu, stavljanjem na ovaj spisak mogu se pojačati sankcije kojima će se kažnjavati osobe ili zemlje koje imaju trgovinsku razmjenu sa Sjevernom Korejom.

Američko ministarstvo finansija objavit će proširene sankcije već u utorak.

Tillerson je rekao da je riječ o tome da će se na nove kompanije usmjeriti nove jednostrane mjere kao što su bile uvedene ranije, naprimjer, prema jednoj kineskoj banci koja je poslovala s Pjongjangom.

Nakon novih sjevernokorejskih balističkih i nuklearnih testova Vijeće sigurnosti UN-a ljetos je usvojilo nove, jače multilateralne sankcije. SAD poziva i druge zemlje da uvedu jednostrane sankcije.

SAD se nada da će sjevernokorejski vođa Kim Jong-un, kad bude potpuno izolovan, pod ekonomskom blokadom i uz prijetnju vojne opcije, koju često spominje američki predsjednik, prihvatiti pregovore o svom nuklearnom programu.

Izvor: Agencije