Tillerson: ISIL je odgovoran za genocid

Rex Tillerson, SAD
Američki državni sekretar kaže da je grupa ISIL odgovorna za genocid nad Jezidima, kršćanima i šiitskim muslimanima (EPA)

Prema tvrdnjama američkog državnog tajnika Rexa Tillersona, iznesenim u godišnjem izvještaju State Departmenta o vjerskim slobodama, skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) je jedna od najvećih prijetnji po vjerske slobode diljem svijeta i odgovorna je za genocid.

“ISIL je očigledno odgovoran za genocid nad Jezidima, kršćanima i šiitskim muslimanima u područjima koja kontrolira ili koja su bila pod kontrolom ISIL-a”, napisao je Tillerson u predgovoru godišnjeg izvještaja o vjerskim slobodama u svijetu za 2016. godinu.

ISIL je, kako dodaje, također odgovoran za zločine protiv čovječnosti i etničko čišćenje usmjereno na iste grupe, ali i na sunitske muslimane, Kurde i druge manjine.

Šansa za ekstremizam

Tillerson je poručio i da će State Department nastaviti podržavati one koji žele živjeti svoje živote u skladu sa svojom vjerom.

“Tamo gdje vjerske slobode nisu zaštićene, nestabilnost, zloupotreba ljudskih prava i nasilan ekstremizam imaju veću šansu da se ukorijene. Nitko ne bi trebalo živjeti u strahu ili da se suoči s diskriminacijom zbog svojih uvjerenja”, navodi Tillerson, kako prenosi Tanjug.

Vlada u Washingtonu, kako je naveo, planira raditi s vjerskim manjinama diljem svijeta kako bi očuvala kulturno naslijeđe i zaštitila ih od novih napada.

U izvještaju je analizirano stanje vjerskih sloboda u 199 zemalja svijeta, a također su opisani napori koje SAD poduzima kako bi sačuvao te slobode.

Izvor: Agencije