Tillerson pozvao Iran da povuče snage iz Sirije

Rex Tillerson: Rad američke administracije na novom mirovnom planu za Bliski istok je uznapredovao (EPA)

Američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao je u srijedu vlasti Irana da povuku sve svoje snage iz Sirije, radi smanjenja tenzija u regiji.

Nakon sastanka s šefom jordanske diplomatije Aymanom Safadijem, Tillerson je u Ammanu izrazio zabrinutost zbog sukoba između Irana i Izraela na području Sirije, prenosi Anadolija.

Kritizirajući zvanični Teheran i zbog utjecaja na libanski Hezbollah, Tillerson je kazao da Sjedinjene Američke Države od početka podržavaju slobodni i nezavisni Liban, čije vlasti trebaju imati kontrolu nad vlastitim oružanim snagama.

Novi mirovni plan za Bliski istok

Rad američke administracije na novom mirovnom planu za Bliski istok je “daleko uznapredovao”, a predsjednik Donald Trump će odlučiti kad će ga otkriti, rekao je Tillerson tokom posjete Jordanu.

On je potpisao petogodišnji paket pomoći kojim se, usprkos Trumpovim prijetnjama da će ukinuti finansiranje država koje su se usprotivile njegovoj odluci o priznavanju Jerusalema kao prijestolnice Izraela, produžuje podrška Jordanu, ključnom američkom savezniku na Bliskom istoku.

Komentirajući mirovni plan, Tillerson je rekao “kako ga je vidio” i da se na njemu radi “mjesecima”, prenosi Hina.

“Mislim da će biti na predsjedniku da odluči objaviti plan kad će smatrati da je vrijeme za to i da je spreman. Rekao bih da je plan daleko uznapredovao”, otkrio je Tillerson.

Trump je u decembru izvršio presedan u desetljećima dugom američkom pristupu američke politike u regiji kad je priznao Jerusalem kao prijestolnicu Izraela i pokrenuo proces preseljenja američke ambasade u taj grad iz Tel Aviva.

Neobavezujući memorandum o razumijevanju

Taj je potez izazvao bijes arapskog i islamskog svijeta i natjerao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da objavi da više neće sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama kao posrednikom u pregovorima.

Trump je zaprijetio da će ukinuti finansijsku pomoć onim državama koje su podržale rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom se Washington poziva da odustane od odluke o Jerusalemu.

Jordan je bio među tim državama.

Hašemitska dinastija jordanskog kralja Abdulaha starateljica je svetih muslimanskih mjesta u Jerusalemu, zbog čega je službeni Amman posebno osjetljiv na bilo kakve promjene statusa tog grada.

Tillerson i Safadi potpisali su neobavezujući memorandum o razumijevanju, u sklopu kojeg će Jordan u idućih pet godina primiti 6,375 milijardi dolara, počevši od ove godine.

Prijašnji sporazum te vrste trajao je tri godine.

Uskoro posjeta Turskoj

“Ovaj memorandum naglašava ključnu ulogu koju Jordan igra pri pomoći da se čuva i radi na regionalnoj stabilnosti te da podržava američke ciljeve poput svjetske kampanje u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant, saradnje u borbi protiv terorizma te ekonomskog razvoja”, saopćio je američki State Department.

Sukobi u susjednim Siriji i Iraku zadali su udarac jordanskoj ekonomiji, zbog čega se Amman morao zadužiti u inostranstvu i kod kuće.

Tillerson bi ove sedmice trebao posjetiti i Tursku, državu čiji su se odnosi sa SAD-om pogoršali u proteklom razdoblju, jer Washington podržava kurdsku miliciju Jedinice narodne odbrane u Siriji, koju Ankara smatra terorističkom grupom.

“Turska je i dalje važna saveznica SAD-a iz NATO-a… Moramo pronaći način kako bi i dalje sarađivali u istom smjeru. Predani smo istom cilju u Siriji”, naglasio je Tillerson o posjeti.

Izvor: Agencije