Tillerson pozvao Moskvu da smiri proruske snage u Ukrajini

Po dolasku u Kijev, Rex Tillerson se sastao s Petrom Porošenkom (EPA)

Američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je u nedjelju Rusiju da “napravi prvi korak prema deeskalaciji” na istoku Ukrajine, u kojoj već tri godine traje pogibeljni sukob.

“Nužno je da Rusija učini prvi korak u korist deeskalacije stanja na istoku Ukrajine, posebice što se tiče prekida vatre i povlačenja vojne opreme”, kazao je Tillerson tijekom prvog službenog posjeta Kijevu.

“Pozivam Rusiju da poštuje obveze preuzete u okviru mirovnih sporazuma iz Minska i iskoristi svoj utjecaj na separatiste”, dodao je Tillerson nakon susreta s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Više od 10.000 osoba, civila i vojnika iz oba tabora, poginulo je na istoku Ukrajine od izbijanja sukoba između snaga iz Kijeva i proruskih separatista 2014. godine.

Kijev i Zapad optužuju Moskvu da vojno i financijski podupire separatiste što je Rusija uvijek opovrgavala.

Porošenko: Podrška Washingtona

Ukrajinskom predsjedniku posjet Tillersona je “snažan pokazatelj podrške Washingtona”.

Porošenko je pozdravio imenovanje Kurta Volkera za specijalnog američkog izaslanika za praćenje provedbe mirovnog procesa usuglašenog u Minsku

“Volkerovo iskustvo kao karijernog diplomata će pomoći da se ubrza primjena mirovnog plana iz Minska. Osim toga, Volker će ubrzati koordinaciju između SAD-a i Ukrajine”, rekao je Porošenko, a prenosi Reuters.

“Mislim da je predsjednik Donald Trump jasno dao do znanja da je napredak i u konačnici rješenje krize u Ukrajini, kao i obnova suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, potreban kako bi se odnosi SAD-a i Rusije poboljšali. Ovo je pitanje od velike važnosti za američki narod. Predsjednik je to jasno dao do znanja u komunikaciji s našim ruskim kolegama. To pokazuje i imenovanje Kurta Volkera, od kojeg se traži izravniji angažman. Tražit ćemo načine da se promjeni status quo, jer je trenutna situacija neprihvatljiva”, smatra Tillerson.

Razočarenje niko ne skriva

O situaciji u Ukrajini prethodno su, na marginama summita, razgovarali ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Donald Trump, ali i čelnici Rusije, Njemačke i Francuske.

Trilateralni razgovori Angele Merkel, Vladimira Putina i Emmanuela Macrona o pronalaženju rješenja za sukob u Ukrajini nisu urodili napretkom, odražavajući time višegodišnji zastoj u mirovnim pregovorima.

Troje sugovornika, priopćio je Putinov glasnogovornik Dimitrij Peskov, složili su se da postoji zastoj u provedbi sporazuma o prekidu vatre iz 2015. i da to treba popraviti.

“Postignuto je razumijevanje između tri zemlje da bi se trebale provesti učinkovite mjere koje bi rezultirale stvarnim prekidom vatre na crti bojišnice i omogućile povlačenje teškog naoružanja”, kazao je Peskov.

Prema njegovim riječima, “sporazumi iz Minska se provode vrlo sporo i ozbiljno razočaranje se ne skriva”.

“Složili smo se da se prekid vatre mora sveobuhvatno provesti”, kratko je kazao glasnogovornik njemačke vlade.

Macron je komentirao da “nema gotovo rješenje za krizu, ali da su predstavnici tri zemlje imale dobru raspravu oko toga”.

Putin pozdravlja novog američkog izaslanika

“Da imam rješenje u džepu već bih ga iskoristio i podijelio s mojim prijateljima. Znamo kako je složena situacija na terenu i stoga pregovaramo”, kazao je Macron u video poruci na Facebooku.

U međuvremenu se oglasio i Putin, rekavši kako pozdravlja potez SAD-a da postavi novog izaslanika [Kurta Volkera] kako bi se riješila ukrajinska kriza.

Napredak u provedbi sporazuma iz Minska, kojeg su ispregovarali Pariz i Berlin, trenutno je u zastoju, konstatiraju agencije.

Njemačka i Francuska u protekle tri godine posreduju u pregovorima između Ukrajine i Rusije oko okončanja sukoba u kojima je do sada poginulo najmanje 10.000 ljudi.

Izvor: Agencije