Tillerson: SAD nikad nije dao teško naoružanje YPG-u

Canikli i Mattis sastali su se u srijedu na marginama skupa NATO-a u Briselu (Anadolija)

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je da SAD “nije nikad dala teško naoružanje” kurdskim Jedinicama za zaštitu naroda (YPG), i da zbog toga “nema šta ni da se povrati”, prenosi Reuters.

Kako je ranije prenio AP, turski ministar vanjskih poslova Melvut Cavusoglu u ponedeljak je ocijenio da su odnosi Turske i SAD-a u “kritičnoj fazi” i da Washington treba da preduzme “konkretne korake” da bi povratio povjerenje Turske.

Kako podsjeća Reuters, YPG je glavna komponenta koalicije Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koju podržava SAD, a koja je zauzela ogroman dio teritorije od oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji.

Washington je fokusiran na to da porazi ISIL u Siriji, a Ankara pokušava da spriječi sirijske Kurde da zadobiju autonomiju i da protjera kurdske pobunjenike sa svog tla, navodi britanska agencija.

U Siriji već sedam godina traje građanski rat, a Turska je otvorila front u sirijskoj regiji Afrin, koja je pod kontrolom Kurda, a koje podržava SAD.

Zbog toga se pojačala napetost između članica NATO – SAD i Turske.

Poziv SAD da okonča svaki vid podrške

Turski ministar odbrane Nurettin Canikli kazao je ranije da je američkom kolegi Jamesu Mattisu predao dokumente koji potvrđuju da je grupa PYD/YPG organski dio Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Ankara smatra terorističkom, javlja Anadolija.

Canikli i Mattis sastali su se u srijedu na marginama skupa NATO-a u Briselu, a turski ministar jutros na konferenciji za novinare u Briselu  kazao da je i tom prilikom pozvao SAD da okonča svaki vid podrške grupi PYD/YPG koja je sirijski ogranak PKK-a.

“Tokom sastanka sam poručio kako podrška (SAD-a) terorističkoj organizaciji PYD/YPG doprinosi jačanju terorističke organizacije PKK, te da takva situacija za Tursku sve više predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost, to smo još jednom ponovili. Pozvao sam SAD da okonča svaki vid podrške grupu PYD/YPG koja je sirijski ogranak PKK-a”, poručio je Canikli.

Dodao je kako je Mattis tokom sastanka istakao da će njegova zemlja u borbi protiv organizacije PKK, u sklopu borbe koja će biti nastavljena i u Iraku, u narednom periodu pružiti aktivniju i konkretniju podršku.

Canikli je također kazao kako je sa Mattisom podijelio informacije o tome kako je ustanovljeno da PYD/YPG blisko sarađuje sa ISIL-om, te da jedan dio pripadnika ISIL-a nastoji koristiti protiv pripadnika turske vojski u operaciji “Maslinova grana”.

Prema riječima Caniklija, Mattis je tokom sastanka poručio da SAD nije pružio nikakvu podršku u oružju i municiji tim elementima u Afrinu.

Mevlut Cavusoglu je u ponedjeljak kritizirao SAD, također istakavši da američka vojska u Siriji namjerno usporava borbu protiv ISIL-a kao izgovor da ne presjeku odnose sa sirijskim kurdskim borcima, kao što je zatražila Ankara.

Ankara je bijesna zbog podrške Washingtona YPG-u, koje Turska smatra teroristima povezanim sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj, navela je američka agencija.

Izvor: Agencije