Tillerson: Trump se pokorio volji naroda o Jerusalemu

Rex Tillerson: Ništa se nije promijenilo osim toga što je predsjednik sada proveo zakon iz 1995. godine (AP)

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je u četvrtak kako se, priznavajući Jerusalem kao prijestolnicu Izraela, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump pokorio volji američkog naroda, prenose agencije.

Dodao je kako Washington neće tako brzo premjestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Tillerson je u Evropi, na turneji po tri grada, i njegovi razgovori s američkim saveznicima pali su donekle u sjenu globalnim zgražanjem Trumpovom kontroverznom odlukom.

Šef američke diplomatije stao je, međutim, iza svog predsjednika i insistirao kako odluka neće pokvariti ono što bi bio inače pozitivan prijem od kolega iz Evropske unije i NATO-a.

“Predsjednik [Trump] je jednostavno proveo volju američkog naroda”, izjavio je Tillerson u Beču, na konferenciji za novinare s austrijskim ministrom vanjskih poslova Sebastianom Kurzom.

‘Američki zakon i odluka’

Bivši čelnik naftnog giganta ExxonMobile naglasio je kako je Trump jednostavno provodio američki zakon koji obavezuje predsjednika da jednog dana izmjesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

“Ništa se nije promijenilo, osim toga što je predsjednik sada proveo zakon iz 1995. godine”, kazao je on, insistirajući kako Washington želi da Izrael i Palestinci dogovore mirovni sporazum.

“To je povezano s američkim zakonom i američkom odlukom, a svaka država ima pravo odlučiti o pitanju svoje ambasade u Izraelu”, zaključio je Tillerson.

Izvor: Agencije