Tillerson: Turska nam je važna zbog sigurnosti i ekonomije

Erdogan je i u razgovoru s Tillersonom ponovio zahtjev za izručenje Fethullaha Gulena (Reuters)

Američki državni tajnik Rex Tillerson razgovarao je u Ankari s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Dok je Erdogan tom prilikom istaknuo značaj suradnje s “pravim i legitimnim” akterima u borbi protiv terorizma, Tillerson je naglasio značaj Turske za sigurnost SAD-a i ekonomske veze.

Tillerson i Erdogan razgovarali su o potencijalnim zajedničkim koracima protiv naoružanih skupina u Iraku i Siriji, prije svega protiv ISIL-a, navode izvori iz kabineta turskog predsjednika, a prenosi Reuters.

Erdogan je i u razgovoru s Tillersonom ponovio zahtjev za izručenje Fethullaha Gulena, koji godinama živi u egzilu u SAD-u i koga službena Ankara smatra odgovornim za organiziranje neuspjelog pokušaja puča u Turskoj prošle godine.

Na sastanku je bilo riječi i o naporima u cilju sprječavanja aktivnosti Gulenove mreže u SAD-u, rekli su neimenovani izvori iz Erdoganova kabineta.

Relaksacija odnosa

Tillerson se u turskoj prijestolnici sastao i s turskim premijerom Binalijem Yildirimom, a tokom razgovora usuglasili su se da “osnaže suradnju kad je riječ o regionalnim pitanjima”, prenosi AP.

Američki državni tajnik boravi u posjetu Ankari u trenutku kada Turska teži ka boljim odnosima s novom administracijom u Washingtonu i najviši je američki dužnosnik koji je posjetio Tursku otkad je Donald Trump početkom godine inauguriran za predsjednika, ukazuje AFP.

Najavljeno je i da će Tillerson sa svojim turskim domaćinima razgovarati o suradnji dviju savezničkih članica NATO-a te o sukobu u Siriji.

Ankara je prethodno potvrdila da je njihova vojna ofenziva na sjeveru Sirije završena, ne precizirajući znači li to i povlačenje njezinih trupa iz te ratom razorene zemlje.

Veze između Ankare i Washingtona bile su napete pod administracijom bivšeg predsjednika Baracka Obame zbog suradnje SAD-a s kurdskom milicijom u Siriji koja se bori protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije