Tillerson u Ankari: Poboljšati odnose SAD-a i Turske

Erdogan i Tillerson razgovarali su tri sata (EPA)

Deseci demonstranata okupili su se danas ispred zgrade u Ankari gdje se održava sastanak američkog državnog sekretara Rexa Tillersona i turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua.

Demonstranti su protestovali zbog američke podrške vojnim snagama Zapadnog Kurdistana u Siriji – Narodnim zaštitnim jedinicama (YPG), koje Ankara smatra teroristima, prenosi AP.

Tillerson je sinoć više od tri sata razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Neimenovani portparol State Departmenta, koji boravi s Tillersonom u Ankari, izjavio je da su oni imali “produktivan i otvoren razgovor” o uzajamno korisnom načinu za poboljšanje američko-turskih odnosa.

S druge strane, izvor iz turskog predsjedništva navodi da je Erdogan prenio Tillersonu koji su njegovi prioriteti i očekivanja kad je riječ o Siriji i drugim regionalnim pitanjima, prenosi Reuters. 

Turski predsjednik i Tillerson razgovarali su i o Iraku, regionalnom razvoju i borbi protiv terora, naveo je izvor. 

Zategnuti odnosi

Odnosi između NATO partnera zategnuti su zbog niza pitanja, naročito zbog podrške Washingtona Narodnim zaštitnim jedinicama.

Tillerson je prije dva dana rekao da SAD “nisu nikad dale teško naoružanje” YPG-u i da se zbog toga “nema šta ni vratiti”.

Cavusoglu je u ponedeljak ocijenio da su odnosi Turske i SAD-a u “kritičnoj fazi” i da Washington treba preduzeti “konkretne korake” da bi vratio povjerenje Turske.

Ranije ove sedmice Turska je tražila od SAD-a da izbaci YPG iz koalicije Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koja se borila protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država.

“Zahtijevamo da se taj odnos okonča”, izjavio je turski ministar odbrane Nurettin Canikli.

Izvor: Al Jazeera i agencije