Tillerson u Kairu: SAD ostaje posvećen borbi protiv ISIL-a

Rex Tillerson je posjetio Kairo u vrijeme kada Egipat provodi veliku vojnu operaciju na Sinaju (AP)

Sjedinjene Američke Države i Egipat u ponedjeljak su potvrdili posvećenost u borbi protiv oružanih grupa na Bliskom istoku, nakon što je u Kairu američki državni sekretar Rex Tillerson razgovarao s egipatskim zvaničnicima, javljaju agencije.

Tillerson je, kako prenosi agencija AP, imao produktivan razgovor o regionalnoj sigurnosti i borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant s egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem.

Saveznici ISIL-a, koji su stacionirani na Sinajskom poluotoku, izveli su napade na vojne i civilne ciljeve širom Egipta, podsjeća američka agencija.

Egipat je važan dio koalicije koja se bori protiv ISIL-a i Washington je “posvećen jačanju ovog partnerstva u narednim godinama”, rekao je Tillerson na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Jednosedmična turneja po regiji

Tillerson je posjetio Kairo u vrijeme kada Egipat provodi veliku vojnu operaciju na Sinaju.

Američki državni sekretar je, što se tiče predstojećih izbora u Egiptu, kazao kako SAD uvijek podržava slobodne i fer izbore i kako će i dalje tako činiti.

Najavljeno je kako će Tillerson razgovarati i s predsjednikom Egipta Abdelom Fattahom el-Sisijem, a poslije toga će otputovati za Kuvajt.

Tokom jednosedmične turneje posjetit će i Jordan, Liban i Tursku.

Izvor: Agencije