Tillerson u Londonu: SAD žali zbog curenja informacija

Tillerson kaže da je vijest o napadu u Manchesteru slomila srca ljudima širom SAD-a (EPA)

Američki državni sekretar Rex Tillerson je kazao da Vlada Sjedinjenih Američkih Država preuzima punu odgovornost za curenje informacija vezanih za istragu britanske policije nakon bombaškog napada u Manchesteru u kojem je ubijeno 22 ljudi.

Tillerson je tokom sastanka sa britanskih ministrom vanjskih poslova Borisom Johnsonom u Londonu kazao da je vijest o napadu u Manchesteru “slomila srca ljudima širom SAD-a”.

Britanska policija je privremeno obustavila razmjenu informacija sa SAD-om nakon što su se detalji njihove istrage pojavili u američkim medijima.

“Mi preuzimamo punu odgovornost za to i očito žalimo što se to dogodilo. Osuđujemo neumjesnu objavu informacija”, kazao je Tillerson.

Saradnja SAD-a i Velike Britanije

Naveo je da očekuje tijesnu sigurnosnu saradnju između SAD-a i Velike Britanije kako bi se zaustavilo potencijalno curenje informacija.

Tillerson je danas doputovao u prvu službenu posjetu Velikoj Britaniji kako bi izrazio solidarnost nakon samoubilačkog bombaškog napada u Manchesteru ranije ove sedmice.

U napadu izvršenom na koncertu u Manchester Areni u ponedjeljak navečer poginule su 22 osobe, a 59 je ranjeno. 

Policija je uhapsila osmero ljudi u sklopu istrage o napadu koji je izvršio osumnjičeni bombaš samoubica Salman Abedi.

Britanska premijerka Theresa May izrazila je zabrinutost povodom curenja obavještajnih podataka u američkim medijima tokom sastanka s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom na samitu NATO-a u Briselu.

Trump je izjavio da bilo koga odgovornog za curenje informacija treba izvesti pred lice pravde.

Izvor: Agencije