Tillerson: Vrlo teško ispuniti zahtjeve postavljene Kataru

Američki državni tajnik Rex Tillerson smatra da će biti “vrlo teško ispuniti” neke zahtjeve zaljevskih država koje su nametnule blokadu Kataru.

Međutim, Tillerson dodaje kako se popis zahtjeva Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta odnosi na “bitna pitanja koja su osnova dijaloga koji će dovesti do rješenja”.

“Produktivan naredni korak bio bi da svaka od ovih država nastavi razgovor”, rekao je Tillerson, potvrdivši da Katar razmatra zahtjeve zaljevskih država.

“Vjerujemo da su naši saveznici i partneri snažniji kad zajedno rade na postizanju jednog cilja s kojim se svi slažemo – zaustavljanju terorizma i borbi protiv ekstremizma”, dodao je.

Pozvao je na “stišavanje retorike” kako bi se “umanjile tenzije” i rekao da Washington podržava napore Kuvajta da posreduje u krizi.

Katar odbacio zahtjeve kao nerazumne i neostvarive

Zaljevske države dale su Kataru 10 dana da ispuni 13 zahtjeva kako bi se okončala kriza.

Između ostalog, zahtijevaju da Doha zatvori Al Jazeeru, zatvori tursku vojnu bazu i umanji veze s Iranom.

Katar je odbacio popis zahtjeva država koje su uvele blokadu kao “nerazumne i neostvarive”.

Iz katarske vlade poručuju kako sankcije nemaju nikakve veze s borbom protiv terorizma, već s ograničavanjem suvereniteta Katara i preuzimanjem kontrole nad katarskom vanjskom politikom.

Zahtjev da Katar zatvori Al Jazeeru izazvao je oštre osude brojnih novinara. Iz mreže poručuju kako zahtjev neće utjecati na rad medijske kuće.

Izvor: Al Jazeera i agencije