Tillerson: Washington za saradnju s Moskvom ako to koristi SAD-u

Tillerson i Lavrov se sastali na marginama konferencije ministara vanjskih poslova zemalja članica G20 u Bonnu (EPA)

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je da su Sjedinjene Države spremne sarađivati s Rusijom ako pronađu područja od zajedničkog interesa, ali je kazao da se Moskva mora pridržavati sporazuma iz Minska.

“Dok tražimo novu zajedničku osnovu očekujemo da Rusija poštuje svoje obveze prema sporazumima iz Minska i da radi na smirivanju nasilja u Ukrajini”, rekao je Tillerson novinarima nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Tillerson je izjavio da je Washington spreman raditi s Rusijom, ali da će ostati vjeran svojim interesima na područjima gdje postoje razlike.

“SAD će razmotriti mogućnost saradnje sa Rusijom kada budemo mogli naći oblasti praktične saradnje koje će koristiti američkom narodu”, kazao je on.

Tillerson nije iznio detalje

Kazao je da je sastanak bio produktivan i da su razgovarali o nizu pitanja. Tillerson nije iznosio nikakve detalje osim komentara o Ukrajini i nije odgovarao na pitanja.

Njegov komentar na ukrajinsku krizu došao je dva dana prije četverostranog ministarskog sastanka Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine koji bi se trebao održati na rubu konferencije o sigurnosti u Minhenu.

Tillerson i Lavrov su se danas prvi put sastali, što je ujedno bio i prvi kontakt na najvišem nivou između dvije zemlje otkako je Donald Trump preuzeo dužnost predsjednika SAD-a.

Oni su se sastali na marginama konferencije ministara vanjskih poslova zemalja članica G20 u Bonnu.

Američki ministar odbrane James Mattis izjavio je ranije da Sjedinjene Države nisu spremne na vojnu saradnju s Rusijom, zatvarajući za sada vrata svim naporima na saradnji s Moskvom u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji.

Izvor: Agencije