Tillerson: Za Washington i Moskvu nema novog početka

Odnosi dvije zemlje pogotovo loši od 2012. zbog sukoba u Siriji, a potom i onog u Ukrajini (AP)

Odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije nisu bili ovako loši od završetka Hladnog rata i za njih ne može biti novog početka, rekao je šef američke diplomatije Rex Tillerson. 

Državni sekretar i nekadašnji direktor ExxonMobila u posljednjih je nekoliko sedmica nekoliko puta izrazio žaljenje što su odnosi između dvije nuklearne sile pali “na najniži nivo” nakon raspada SSSR-a 1991. 

Njegov ruski kolega, kojeg je u srijedu u Bijeloj kući primio američki predsjednik Donald Trump, iznio je istu konstataciju. 

Na upit novinara NBC-ja, Tillerson je ponovio da su odnosi između dvije zemlje pali “na najniži nivo od završetka Hladnoga rata, pri čemu je i međusobno povjerenje iznimno loše”. 

“Općenito se smatra da to nije dobro u globalnom smislu. Nije dobro za nas, za američki narod, ni za naše intrese kada je posrijedi nacionalna sigurnost”, istaknuo je. 

‘Ne možete izbrisati prošlost’

No, Tillerson je prilično sumnjičav i u pogledu perspektive kada je riječ o zatopljenju odnosa između dvije sile. Oni su pogotovo loši od 2012. zbog sukoba u Siriji, a potom i onog u Ukrajini, prenose agencije.

Američki diplomata isključio je bilo kakav “nov početak” između Washingtona i Moskve, na način da se stvari “resetiraju”.

“Ne možete resetirati. Ne možete izbrisati prošlost. Ne možete početi ispočetka. Krećemo s onim što imamo”, rekao je Tillerson. 

Izvor: Agencije