Tim UN-a stigao u Teheran

Teheran ustrajno navodi da se nuklearna energija koristi isključivo u mirnodopske svrhe (EPA)

 

Tim inspektora Ujedinjenih naroda (UN) stigao je u Teheran, kako bi ponovo pokušali pridobiti Iran da im odobri pristup postrojenju povezanim s nuklearnim aktivnostima.

Iranska državna novinska agencija IRNA izvijestila je u četvrtak da će se sedmočlani tim, predvođen Hermanom Nackaertsom, zamjenikom generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), sastati s iranskim nuklearnim zvaničnicima.

Irna javlja da će obje strane pokušati ponovo pokrenuti iranske nuklearne pregovore.

IAEA već godinu dana traži pristup postrojenju Parchin, za koje kažu da je moguće da se koristi za eksperimente povezane s proizvodnjom nuklearnog oružja, podsjetio je AP.

Iran je više puta ponovio da je Parchin samo vojni objekat.

Svjetske sile nadaju se skorom dogovoru s Iranom o mogućoj novoj rundi pregovora o nuklearnom pitanju, vjerujući da će uspjeti riješiti dugotrajne razmirice oko nuklearnog programa Teherana te upozoriti na opasnost od potencijalnog novog rata na Bliskom istoku.

Glasnogovornik visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku Catherine Ashton, koja nadzire kontakte s Iranom u ime šest zemalja, izjavio je da su evropski i iranski diplomati raspravljali o datumu i mjestu održavanja novih pregovora.

“Nadamo se da ćemo uskoro postići dogovor s Iranom o načinu na koji ćemo nastaviti s pregovorima i napraviti konkretan napredak kada je riječ o tom pitanju”, rekao je glasnogovornik.

Predstavnici šest zemalja – Velike Britanije, Francuske, Njemačke, SAD-a, Rusije i Kine tokom godine su održali tri kruga pregovora s iranskim diplomatima, no nisu uspjeli postići nikakav napredak.

Svjetske sile vjeruju da Iranci pokušavaju izraditi nuklearno oružje, što Teheran opovrgava, tvrdeći da se nuklearna energija koristi isključivo u mirnodopske svrhe.

Izvor: Agencije